Kolumni
21.08.2017

Kutsu vapaustaisteluun kiertää taas

Teksti:
Sara Koiranen
Kuvat:
Nella Keski-Oja

Fasismista versoava oikeistopopulismi on tehnyt paluun kotimaiseen politiikkaan.

”Kring landet går signalen / Till varje stugas dörr / Och bådar upp till samling / Till frihetskamp som förr.” Vapaasti käännettynä: ”Sanoma kiertää ympäri maan / ovelle jokaisen mökin / se kutsuu kokoontumaan / vapaustaisteluun kuten aiemminkin.”

Alkuperältään tuntematon runo on ruotsalaisen natsipuolueaktiivin Sven Lindholmin kirjan Svensk Frihetskampin (1940) kansilehdeltä. Suomessa runo nousi otsikoihin, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho siteerasi sitä Facebookissa. Lännen Medialle antamassaan lausunnossa Halla-aho toteaa, että jos olisin tiennyt [runon natsiyhteyksistä], en olisi tätä julkaissut”.

Halla-aho lähti turhaan Itämerta edemmäs kalaan, sillä myös Suomessa toimi 1920- ja 30-lukujen vaihteessa aktiivinen fasistinen liike. Oikeistoradikaalin ja väkivaltaisen Lapuan liikkeen vaikutuksesta Suomessa kiellettiin kommunistinen toiminta.

Lapuan liikkeen raunioista syntyi uusi puolue Isänmaallinen kansanliike (IKL), joka nousi vuonna 1933 eduskuntaan vaaliliitossa kokoomuksen kanssa. Vaikka IKL hylkäsi poliittisen terrorin edeltäjästään poiketen, oli se monilta piirteiltään radikaalin äärioikeistolainen: nationalistisuus, johtajaperiaate, puoluearmeija ja antimarxilaisuus ovat saaneet poliittisen historian tutkijat luokittelemaan IKL:n osaksi eurooppalaisen äärioikeiston traditiota.

Fasismista ponnistava oikeistopopulismi on tehnyt paluun suomalaiseen parlamentarismiin, eikä ainoastaan Halla-ahon takia. Taantumus näkyy esimerkiksi tavassa, jolla uusi hallitus muodostettiin ”maltillisista soinilaisista”, vaikka Sinisen tulevaisuuden ja perussuomalaisten poliittisissa ohjelmissa on käytännössä eroja vain paperilla. Eihän Lapuan liikekään voinut vanhalla nimellään jatkaa, vaikka pääosin samoista toimijoista koostuikin.

2010-luvulla kutsut taisteluun eivät kierrä kansallisromanttisesti tuvasta tupaan vaan somen uutisvirroissa profiilista profiiliin. Millaiseen ”vapaustaisteluun” veikkaatte Halla-ahon kutsuvan kannattajiaan?

Sara Koiranen

Kirjoittaja on kirjallisuudenopiskelija, jonka pitäisi lukea enemmän ja puhua vähemmän.
 

Lue lisää:

Nyhtöpettua katovuosien vatsoihin

Ennen viime vuosien kasvisruokavillitystä liha sai rauhassa kölliä suomalaisten lautasella. Silloin harvoin, kun sitä oli. (4/2017)

Yliseksualisoitunut rappioyhteiskunta

Paljas pinta on herättänyt närkästystä vuosikausia. Kyllä ennen vanhaan likainen seksuaalisuus ymmärrettiin lakaista makuuhuoneen oven taakse – ymmärrettiinhän? (3/2017)

Huhuja, pizzaa ja verikylpyjä

Sanotaan, että elämme nyt totuudenjälkeistä aikaa. Omaan maailmankuvaan parhaiten sopivia faktoja on kuitenkin suosittu läpi historian. (2/2017)

Pidetään homma aitona

Kirjailijoiden keskinäinen nokittelu on osoitus siitä, että kaunokirjallisuus voi olla kilpailulaji siinä missä räppikin. (1/2017)