Mielipiteet
26.03.2009

Kyllä kehitykselle, ei toriparkille

Turussa on käynnissä kunnallispoliittinen farssi: päättäjät kääntelevät takkejaan niin että kaupungissa tuulee, ja julkisuudessa pyörii täysin fiktiopohjaisia väitteitä toriparkista. Parkkiluolasta halutaan tehdä myönteinen päätös turkulaisten vastustuksesta huolimatta, koska muutaman päättäjän rahat ja ego ovat kiinni toriparkkihankkeessa.
Keskustan kehitykseen kuuluvat kävelykadut, puistoalueet, pyörätiet, ja muut keskustan viihtyisyyttä, turvallisuutta sekä vetovoimaa lisäävät hankkeet. Jarruna tälle kaikelle keskustan asemakaavassa komeilee kuitenkin hyödytön ja kaikin tavoin kallis parkkisyöveri. Turun keskusta ei ole automarket eikä sitä näin ollen voida automarkettina kehittääkään.
Turussa on jo Louhi-niminen toriparkki ja seitsemän muuta puolityhjää parkkihallia kahden korttelin säteellä kauppatorista. Niissä on tilaa jokaisena päivänä vuodesta. Toriparkin toteuttamista on argumentoitu myös laskusuhdanteella. Rakennustyöt voidaan kuitenkin aloittaa aikaisintaan 4,5 vuoden kuluttua, jolloin työllisyystilanne rakennusalalla on täysin erilainen.
Sen lisäksi että muun muassa pohjavesikysymykset ja geotekniikka on toriparkkiasiassa selvitetty puutteellisesti, aiheuttaisi toriparkki pysyvää vahinkoa joukkoliikenteelle ja torikaupalle. Kaukaa autolla keskustaan tuleville on jo parkkipaikkoja. Lyhempiä etäisyyksiä on kannustettava kulkemaan joukkoliikenteellä, pyörällä tai jalan.
Toriparkkihanketta ei tarvitse tai voi verrata muiden erikokoisten kaupunkien vastaaviin projekteihin. Sen sijaan Turusta löytyy vertauskohde: puutori, joka näivettyi torikauppaa myöten maanalaista parkkiluolaa rakennettaessa.
Kauppatori on Turun kaupungin sydän, jonka pitää olla avoin kaikille, ei yhtiön yksityistä mellastusaluetta. Turun on edettävä rohkeasti omalla tiellä, kehittämässä kestävää keskustaa. Tämä on mahdollista tehdä ainoastaan ilman ilmansaasteita, terveysriskejä ja kulttuurin tuhoa aiheuttavaa toriparkkia.
Saara Ilvessalo
Turun vihreät nuoret ry:n
puheenjohtaja