Pääkirjoitus
12.09.2019

Lukiossa olin yksinäinen, mutta sitten yksi ihminen tuli juttelemaan ja se muutti kaiken

Teksti:
Teemu Perhiö

Rikas ansaitsee varallisuutensa. Köyhät ovat ärsyttäviä loisia. 

Kaksi tutkijaa perehtyi suomalaisten miljonäärien mielenmaisemaan. Rahakkaat eristäytyvät ja löytävät syyllisen ongelmiin köyhistä, professori Anu Kantola ja akatemiatutkija Hanna Kuusela saivat selville haastattelemalla Suomen ylintä tulopromillea.

Menestyminen vaatii ponnisteluja, mutta olosuhteiden pitää olla kohdillaan: ei sairauksia, rakastava ympäristö, ripaus tuuria. Vaurastumiseen tarvitaan muita.
 

YLIOPISTOLLA SUHTEET ovat valuuttaa. Joillakin sitä on liikaa ja joillakin ei yhtään. 

Kun aloitin yliopistossa, päätin olla sosiaalinen. Menin kaikkeen mukaan. Se olisi itsestäni kiinni! Fresh start!

Mutta vaikka menisi kaikkiin hallituksiin ja taittaisi aamuneljään järjestölehteä ja olisi tuutorina vuodesta toiseen voi silti tuntea yksinäisyyttä.

Ainejärjestö on omanlaisensa uskonlahko, sisäänpääsyhintana on pala itseä. Muista ihmisistä ei voi pakottaa kavereita, vaikka samoja riittejä suorittaessa siltä voi tuntua.

Hauskaa oli, enkä tarkoita tätä pahalla – joskus vain voi ripustautua liikaa.

Jos oman oppiaineen meno on tunkkaista, Turun yliopiston ylioppilaskunnan alla on yli 140 järjestöä. Niistä voi löytää omanlaista seuraansa. Kaikki ryhmäytyminen ei ole pahasta.
 

LUKIOSSA OLIN yksinäinen. En osannut tutustua ihmisiin. En musertunut, mutta ei yksin olosta hyötyä ollut. 

Sain lopulta ystäviä. Se ei ollut itsestäni kiinni.

Peruskoulusta tuttu kaveri päätti yhtenä päivänä lyöttäytyä seuraani. Hänellä oli nahkabootsit, aluspaita housuihin tungettuna, päässä stetson-hattu. Aloin viettää aikaa uudessa porukassa ATK-luokan liepeillä. Siellä pelattiin Dotaa, itse en mutta ei se haitannut.

Nyt olen tuon statement-­pukeutujan bestman.

On lohdullista, että kaikki ei aina ole itsestä kiinni. Että joku tulee ja tarttuu sinuun, auttaa. Maailma syntyy kohtaamisista muiden tyyppien kanssa.
 

JOS OLET suhdevarakas vanhempi opiskelija, kokeile jakaa omastasi. Juttele uudelle opiskelijalle, älä jätä toista yksin. 

Ei siitä vielä ihmeitä synny, mutta voit pelastaa jonkun päivän. Yliopisto on yhteisö [sic] eikä sinunkaan verkostoasi olisi ilman sitä. 

Teemu Perhiö
päätoimittaja
 

Lue lisää

Jopa joka kymmenes yliopisto-opiskelija on yksinäinen – miksi yksinäisyys on silti tabu?

Vaikka yksinäisyys on yleistä, siitä ei uskalleta puhua häpeän ja leimautumisen pelossa. (4/2018)