Mielipiteet
17.10.2012

Matti Wiberg: ”Turku on turkulaisten, ei rakennusliikkeiden”

Tylkkäri keräsi turkulaista päätöksentekokulttuuria koskevia väittämiä ja myyttejä ja pyysi valtio-opin professori Matti Wibergiä antamaan niistä analyyttiset kommentit.

1. "Turkulaisesta maankäytöstä päättävät rakennusliikkeet."

Vainoharhainen aivopieru. Tavat ovat puhdistautuneet entisistä. Maankäytön suunnittelu ei ole meillä pitkäjänteistä ja kestävää. S-ketju tosin jyllää liikaa. Paljon on tällä saralla tehtävää. Liian vähän käytetään poliittista energiaa maankäytön suunnitteluun. Asiantuntevuudesta on jatkuva, huutava pula.

2. "Turkulaiset päättäjät ovat korruptoituneita."

Perätön väittämä. Suomalaiset päättäjät ylipäänsä eivät joukkomitassa ole korruptoituneita. Rikokset ilmenevät yleensä hyvin nopeasti. Rikolliset myös tuomitaan. Jos jollakin on korruptiosta asiallista näyttöä, niin se pitää heti toimittaa poliisiin. Jos näyttöä ei ole, mussutuksenkin pitäisi vähetä. Korruptiosta syyttäminen on vakava asia.

Kunnallisiin luottamustehtäviin valitut henkilöt ovat yleensä luottamuksen arvoisia ja ansaitsevat kansalaisten kunnioituksen. Poliitikkojen haukkumiseen ei paljoa tarvita. Paljon vaikeampaa on tulla valituksi. Epäilyn varjon heittämiseen ei tarvita lainkaan faktoja, pelkkä kielteinen asenne riittää. Poliitikkojen mollaaminen syö poliittisen järjestelmän hyödyllisen toiminnan edellytyksiä. Mitään rakentavaa ei saada aikaiseksi, jos kaikkia koko ajan vain epäillään, näytöttä.

3. "Turussa sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat poikkeuksellisen lähellä toinen toisiaan."

Eivät ole, jos vertaa esimerkiksi Tampereeseen, missä mahtipuolueet ovat luottaneet toisiinsa jo vuosikymmeniä - mahtavin tuloksin.

Tampere on aseveliakselin määrätietoisen politiikan tuloksena menestystarina. Turku ei ole. Turku on taantumustarina. Turusta puuttuu reipas tekemisen meininki.

4. "Turkulaiset päättäjät eivät ota huomioon kaupunkilaisten mielipiteitä."

Pötyä. Turkulaiset päättäjät, kuten suomalaiset poliitikot ylipäänsä, kuuntelevat hyvin herkillä korvilla kansalaismielipidettä. Liikaakin kiinnitetään huomiota yleisenä mielipiteenä esiintyvään mikro-opposition oikutteluun. Pikkuruiset kaikenvastustajat saavat aivan liikaa hidastettua kaupungin kehittämistä enemmistön etujen vastaisesti. Päättäjät ovat liikaa valittajien panttivankeja. Turussa tosin tehdään aivan liikaa laittomia päätöksiä, jotka joudutaan aiheellisten valitusten takia purkamaan.

5. "Turussa on vahva hyvä veli -verkosto."

Päinvastoin, Turussa on aivan liian pitkät henkiset etäisyydet johtavien poliitikkojen välillä. Turussa riidellään niin paljon juuri siksi, että hyvä veli -verkostoja ei ole. Toimivassa politiikassa tarvitaan vahvaa luottamusta johtavien eliittien kesken. Turussa tätä ei ole, vaan vallalla on pikkusieluinen kyräilymentaliteetti. Siksi kaupunki ei kehity.

6. "Turkulainen päätöksentekokulttuuri ei ole riittävän läpinäkyvää."

Totta. Tämä voi kuitenkin johtua yllättävistäkin syistä. Poliittiseen kaaokseen ei ole läpinäkyvyyttä. Vahvojen enemmistöjen puute tuottaa nykivää politikkaa. Sitä on mahdoton ennustaa. Tästä syntyy läpinäkymättömyyden vaikutelma, vaikka kyse on enemmän siitä, että kun ei ole visioita eikä riittävän vahvoja poliittisia enemmistöjä toteuttamaan niitä, toteutettu politiikka vaikuttaa salamyhkäiseltä. Oikeasti se on vain ennakoimatonta.

Ei poliittista linjaa salata, se puuttuu. Siksi sitä ei voi nähdä.

7. "Turkulainen byrokratia on tehotonta."

Tehokasta byrokratiaa on vain keskitysleireissä.

Turkulaista byrokratiaa leimaa pikkunäpertely. Yhteinen, jäntevä tahtotila puuttuu. Kukin hallintokunta puuhastelee vain omassa siilossaan.

Kommunikaatio kaupungin sisällä on surkeaa. Kuntalainen unohtuu hallinnonalojen reviiritaistoissa. Liian moni byrokraatti pelaa omaan pussiin eikä palvele kuntalaisia.

8. "Turku panostaa johtajien ylimääräisiin etuihin."

Hölynpölyä. Joitakin kömpelöitä virkakuvioita on ollut, mutta johtajien ylimääräiset edut eivät ole mikään turkulaisen kehittämistoiminnan painopiste. Liian vähän kuitenkin pohditaan, mikä on kuntalaisten etujen mukaista.

Kuntalaisten edut ovat keskenään ristiriitaisia, joten sellaisten politiikkakokonaisuuksien rakentelu, joissa mitään väestöryhmää ei järjestelmällisesti suosita tai syrjitä, on kiehtovan vaikeaa.

9. "Turkulaisessa päätöksentekokulttuurissa tehdään niin kuin on aina ennenkin tehty."

Ei tehdä. Liikaa juostaan muotihömpötysten perässä. Jatkuva innovointitemppuilu on tyhmää. Turussa tehdään liian paljon huolimattomuusvirheitä ja epäasiallisia koplauksia.

Kuntakenttä ei kaipaa radikaalia kulttuuriuudistusta, vaan ihmisten arkea helpottavia ratkaisuja.

10. "Turkulaiset päättäjät ajavat turhia hankkeita."

Osaksi totta. Liikaa puuhastellaan pikkuaskareissa.

Oleellisesti suurempi ongelma on kuitenkin se, että turkulaiset päättäjät eivät aja tarpeellisia hankkeita.

Matti Wiberg

Kirjoittaja on

valtio-opin professori

Turun yliopistossa