Kolumni
06.04.2017

Me oltiin nuoriso

Teksti:
Ruut Luukkonen

Turussa harvinaislaatuisen paluukeikan tehnyt Pikku G eli Henri Vähäkainu, 30, sai aikaan nostalgia-aallon Karusellissa, poikkitieteellisissä haalaribileissä.

Börs Night Clubissa jututtamani 1990-luvun puolivälissä syntynyt fani tiivisti nostalgian olevan jotakin sellaista tuttua ja turvallista, johon ei ole enää paluuta. Tulkinta luotaa hyvin nostalgian kreikankieliseen alkuperään, sanoihin nostos ja algos, jotka tarkoittavat kotiinpaluuta ja tuskaa. Suora käännös olisikin koti-ikävä.

Kun 2000-luvun hiphop-tähti Pikku G nousi lavalle, saivat eri opiskelijakaupungeista paikalle vaeltaneet nuoret aikuiset hetkeksi palata omiin kouluvuosiinsa. Tähden fanijoukko on kasvanut aikuiseksi, mutta hurmos artistin ympärillä on ennallaan. Kiljuvat, toisiaan tuuppivat ja repivät fanit ovat valmiina vaikka mihin, kunhan näkisivät edes vilauksen lapsuutensa idolista.

Tunteisiin vetoavaa nostalgiaa on helppo hyödyntää markkinoinnissa. Tätä todistaa se, että liput Pikku G:n keikalle myytiin loppuun alta aikayksikön. Esiintymistä edeltävinä päivinä epätoivoinen saattoi vielä lunastaa matkalippunsa nostalgiareissulle moninkertaiseen hintaan.

Myös haalarikansasta ääriään myöten täyttynyt Börs näyttää nostalgian voimaa. Yökerhon hikinen tunnelma tarjosi väläyksiä artistin huippuvuosien keikoista ja vuonna 2003 ilmestyneestä Räjähdysvaara-albumista. Keikan aikana biisit kirvoittivat huutoa, kyyneleitä ja kirkkaita muistoja hetkistä, joina kappaleita oli kuunneltu. Toisilleen tuntemattomat fanit muistelivat suosikkibiisiensä sanoja narikkajonossa. Albumin nimikkobiisi vei aikamatkalle, jossa Tony Halme tekee uraa painivana poliitikkona ja Jaana Pelkonen juontaa Tilt-peliohjelmaa.

Nostalgia saa meidät tuntemaan itsemme erityisiksi. Oman aikamme ilmiö on mielestämme niin ainutlaatuinen, etteivät seuraavat sukupolvet voi ymmärtää sitä. Kuitenkin monet keikalla kuulluista kappaleista, kuten Me ollaan nuoriso, ovat universaaleja kuvauksia vaikkapa itsetunnon tutkailusta ja tulevaisuuden buustaamisesta. Romeo ja Julia käsittelee ensirakkaudesta luopumista, Kylki kyljessä kehottaa puolestaan unohtamaan pleikkarin ja tv:n ja menemään sen sijaan ulos, keskittymään läheisiin ja muiden auttamiseen.

Kun vuonna 2017 Pikku G päättää keikkansa Börs Night Clubissa, eikä palaa enää lavalle suosionosoituksista huolimatta, tunnelmaa luovat enää tennareiden alla risahtelevat lasinsirut. Keikan aikana monet kokivat kotiinpaluun nuoruuteensa, mutta joutuivat aamuyöllä vaihtamaan sen tuskaan huomisesta, jolloin tavallinen aikuisen elämän arki jatkuu. Nostalgiatrippi toi kuitenkin hetkellisen helpotuksen – ja rahaa markkinaraon huomanneiden taskuihin.

Ruut Luukkonen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja copywriter, joka tekee huomioita kulttuurista ja maailmasta milloin mistäkin, sekä toimii hyvän tilaisuuden tullen dj:nä.