Kolumni
15.03.2012

Meemien valtakunta

"If you're having adventure problems I feel bad for you son, I fired 99 arrows but my knee took 1", toteaa anonyymi nettisurffaaja YouTube-videon kommentissa. Vitsiä on mahdoton ymmärtää, mikäli ei tiedä, että lause on yhdistelmä räppäri Jay-Z:n lyriikkaa ja Skyrim-roolipelistä irrotettua lentävää lausetta.

Internet on täynnä vastaavanlaista läpänheittoa. Loputtomat popkulttuurilainaukset yhdistyvät toisiinsa saumattomammin kuin nörttien saunaillassa. Käyttäjän on musiikin, elokuvien, tv-sarjojen ja pelien lisäksi oltava perillä myös meemien omasta historiasta, sillä ne sisältävät usein viittauksia toinen toisiinsa.

Meemit ovat kiinnostavia, koska ne tekevät aikaisemmin triviaalina pidetyistä asioista yleissivistystä. Sinäkin olet saattanut aikaisemmin pudistella säälivästi päätäsi kaverille, joka osaa ulkoa jokaisen Star Trek -repliikin. Nyt kuitenkin Facebookissa leviää sarjaan viittaava vitsi, joka on kaikkien muiden mielestä hulvattoman hauska, mutta jota et itse tajua. Voit yrittää väittää, että asia ei vaivaa sinua, mutta vitutuksesi paistaa planeetta Vulcanille asti.

Juuri tästä syystä meemien perimmäinen luonne on anarkistinen. Ne haastavat perinteisen kulttuurihierarkian, ja leviävät linkityksien kautta kuin tauti. Mikäli kelkan mukana ei pysyttele, on syytä varautua siihen, että kohta ei surffaillessaan enää ymmärrä mistään mitään. "Matalan" ja "korkean" kulttuurin loputtomassa sodassa meemit edustavat nörttien voitokasta vastaiskua vuosikymmeniä jatkuneen puolustustaistelun jälkeen.

Nerokkainta meemeissä on tapa, jolla ne vakiinnuttavat asemansa muuttumalla omaksi kielekseen. On aivan tavallista käydä keskustelua chatissä tai foorumeilla pelkästään linkittämällä tilanteeseen sopivia meemejä. Masentunutta ystävää voi piristää Socially Awkward Penguinilla, opiskelijaelämää pystyy kommentoimaan Lazy Senior Studentilla ja teologinen väittely on mahdollista voittaa God is an Epic Troll -sarjan kuvilla.

Kaiken lisäksi nettivitsit ovat loputtomasti uusiutuva järjestelmä. Vanhat läpät siirtyvät kyllä syrjään uusien tieltä, mutta verkossa yksikään niistä ei koskaan häviä lopullisesti. On siis parempi alkaa harjoitella meemien kanssa elämistä. Tulevaisuus kuuluu videopelisloganeille ja hassuille eläinvideoille.

TUOMAS JALAMO

Kirjoittaja on mediatutkimuksen opiskelija ja vapaa toimittaja, joka harkitsee puhuvansa tästä lähin ainoastaan pelisitaatteja käyttäen.