Kolumni
13.11.2013

Mitä sä opiskelitkaan? Jaa siis missä?

Otsikon kysymyksiin vastaaminen on itselleni jo refleksinomaista. Digitaalista kulttuuria Porissa. Kolme sanaa, jotka herättävät kolmesataa jatkokysymystä.

Kyllä, Porissakin voi saada yliopistotason koulutusta. Itse saan sitä Turun yliopiston etäpisteessä Porin yliopistokeskuksessa. Tämän verran lisää yleensä avaan kysyjälle, mutta en selitä sen oikean yliopiston ja yliopistokeskuksen eroja. Saati mitä digitaalisen kulttuurin oppiaine pitää sisällään.

Kun oma opiskeleminen herättää jatkuvasti ihmetystä, tuntee sitä itsensä väkisinkin outolinnuksi. Monen muun tavoin kykenin samaistumaan Helsingin Ylioppilaslehdessä taannoin julkaistuun Johanna Mitjosen tekstiin, jossa kuvaillaan tarkkasilmäisesti sitä, kun opiskelun lähtökohdat eivät ole aivan ne ilmiselvimmät.

Tapauksessani hämäräperäisen ja ei-perinteisen pääaineen lisäksi pahamaineinen kaupunki kismittää. No, pääaine voi olla sadan vuoden päästä perinteikäs, ja mielenkiintoisia ihmisiä ne porilaisetkin ovat. Joskus kannattaa lähteä ihmettelemään paikkoihin, joihin ei ihan ensimmäiseksi eksyisi.

Yliopistokeskuksessa näkee läpileikkauksen useamman yliopiston arjesta, mikä tarkoittaa Porin tapauksessa neljää yliopistoa. Järjestöpesteissä pyöriessä huomaa pian muistavansa ulkoa enemmän opiskelijajärjestöjä kuin Euroopan pääkaupunkeja. Bileissäkin heiluu opiskelijoita neljästä opinahjosta. Yliopistokokemukseni ei ole kovin vinoutunut, vaikka olenkin päätynyt korkeakoulukartalla sivummalle länteen.

Opiskelupaikkojen marssijärjestystä määrittävät ensisijaisesti resurssit, mutta lopulta opiskelupaikan valinta pohjautuu mielikuviin. Mielikuvat taas eivät aina vastaa todellisuutta. Opiskelkaa siis alaanne asiaankuuluvalla ylpeydellä. Terve itsekunnioitus ei sulje pois toisten arvostamista. Stadin folkloristi ja Kuopion kylteri voivat varmasti paiskata kättä tartuttamatta lepraa toisiinsa.

Vaikka julkisuudessa tai opetus- ja kulttuuriministeriössä mielellään jaoteltaisiin opiskelupaikat oikeisiin ja vääriin, ei kannata antaa myöten. Kuten sanottu, maailma ei pyöri pelkästään lääkäreiden, asianajajien ja ydinfyysikoiden voimin. Samalla voisi todeta, että Suomikaan ei välttämättä ole vain se kaksi tai kolme kaupunkikeskittymää.

Niin. Miksi Porissa? Sattumalta ja tarkoituksella. Elämä on pitkä, ehkä olen joskus vielä jossain toisaalla. Siihen asti, tulkaa poikkeamaan ja selvittämään itse.

Esa Keskinen

Kirjoittaja on Porin ylioppilaslehden vastaava päätoimittaja, Porin ylioppilasyhdistyksen viestintävastaava ja freelance-outolintu.