Pääkirjoitus
04.12.2017

Mutkan kautta maisteriksi

Teksti:
Nella Keski-Oja

Opiskelija = haalareihin pukeutunut parikymppinen? Ei aina. Myös Turun yliopistossa on paljon yli 30-vuotiaita opiskelijoita.

Kymppiluokalta yliopistoon pusertanut työläisperheen tytär, kulttuuriperintöä pänttäävä Mr. Finland, levykaupan hommat maatilaan vaihtanut viidennentoista sukupolven viljelijä sekä isä, joka haki poikansa kanssa oikeustieteelliseen – ja aikoo nyt valmistua pikavauhtia.

Aikuisena alaa vaihtavia on paljon, vaikka mielikuvissa opiskelija solahtaa helposti parikymppisten haalarimereen. Kaiken kaikkiaan Turun yliopiston opiskelijoista yli 30-vuotiaita on vajaa 30 prosenttia.

Kampuksella heihin törmää toki harvemmin kuin hetki sitten ylioppilaslakin saaneisiin. Elämässä voi olla jo perhe, työ ja koti jossain ihan muualla.

SIKSI ONKIN VIRKISTÄVÄÄ, että ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa eniten ääniä nappasi juuri hoitotiedettä opiskeleva Olli Haapala (TYY Terveeksi), jonka tärkein vaaliteema oli etäopiskelun tukeminen:

”Kaikilla tulisi olla mahdollisuus osallistua opiskeluun. Ei pelkästään meillä ulkopaikkakuntalaisilla vaan myös eri elämäntilanteessa olevilla: vaihto-oppilailla, sairaana olevilla tai perheellisillä.”

Haapalan pääaine on mainio esimerkki toisenlaisesta opintopolusta; suurimmalla osalla hoitotieteen opiskelijoista on taustalla amk-tutkinto, joten kurssikaverit ovat vähän muita vanhempia ja usein ulkopaikkakuntalaisia.

JOKAISEN ALANVAIHTAJAN tarina on uniikki, mutta niitä kaikkia yhdistää hyppy tuntemattomaan. Sellainen riski otetaan harvoin kepein perustein.

Oikeustieteen seniorifuksiksi päässeen Jari Aaltosen on vaihdettava uraa, koska entinen työ kerta kaikkiaan katosi. Avoimen yliopiston opinnot varmistivat pääsyn uuteen alkuun.

JATKOSSA ENTISTÄ useampi opiskelija valitaan yliopistoon ensikertalaiskiintiössä. Onkin mahdollista, että muiden hakijoiden keskuudessa avoimesta yliopistosta tule aikaisempaa suositumpi reitti akatemiaan.

Muutos voi olla yllättävän nopea. Mitä pikemmin avoimen yliopiston kehitystyö alkaa, sen parempi.

Nella Keski-Oja, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi