Kolumni
05.09.2013

Opiskelijakortti: eläkeläiskortti, alennuskortti vai jotain siltä väliltä?

Tänä syksynä otetaan yliopistoissa käyttöön uusi opiskelijakortti Frank. Kortin markkinoinnissa käytetyt logot ja grafiikka näyttävät hienoilta ja uudet opiskelijatarjoukset mielenkiintoisilta. Uusi korttibrändi pistää kuitenkin myös miettimään: onko takavuosien Kela- tai eläkeläiskorttia muistuttava opiskelijastatuksen osoittava kortti muuttumassa puhtaan kaupalliseksi alennuskortiksi?

Opiskelijakortin tuoreimmassa kehitysversiossa on selkeänä vahvuutena yhteistyössä ison toimijan kanssa toteutettu maksuvälineominaisuus. Se on varmasti käytännöllisempi kuin edellisen korttimallin omaan järjestelmään perustuva siru, johon sopivia maksupäätteitä ei meillä Turussa juuri ollut. Kortista saadaan varmasti toimiva ja hyvä tunniste myös tenttiakvaarioon ja kirjastolle.

Ajatuksia herättävää on kuitenkin kaupallisen toimijan antamien alennusten ja yhteiskunnan antamien etuuksien välisen rajan hämärtyminen: opiskelijakortin ensisijainen tehtävä ei ole tarjota opiskelijalle tarjouksia, vaan todistaa opiskelijastatus käytettäessä ateriatuen tai joukkoliikenteessä annettavien alennusten kaltaisia opiskelijaetuuksia.

Opiskelija-alennukset ovat kenen tahansa antamina kannatettava juttu, ja niiden markkinointi opiskelijakortin yhteydessä on fiksua. Opiskelijakortteja pyörittävän firman lisäksi jokaisen opiskelijan kannattaa huomioida, että kuulumme tärkeään asiakasryhmään – opiskelija-alennusta kannattaa pyytää ja sitä usein saa niin tavarataloista kuin torimyyjiltäkin. Samaan aikaan kannattaa kuitenkin pitää mielessä, mitkä etuisuudet ovat lakien ja säädösten määräämiä oikeuksia, mitkä kaupallisin perustein annettuja alennuksia. Tämä on hyvä pitää mielessä myös, kun opiskelijakorttibrändiä kehitetään jatkossa.

Juho Wilska

Tyyn hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka