Kolumni
11.12.2009

Opiskelijatoiminnan hullu vuosi

Uusi yliopistolaki. Uudesta laista seuraavat paikalliset sovellukset uusine hallintomalleineen ja henkilövalintoineen. Kahden yliopiston yhdistyminen. Kahden ylioppilaskunnan yhdistyminen. Opintotuen uudistus. Uusi poliittinen linjapaperi sekä omalle ylioppilaskunnallemme että Suomen ylioppilaskuntien liitolle. Vuosi 2009 oli opiskelijatoiminnan hullu vuosi.

Yliopistolaki

Alkuperäinen yliopistolakiehdotus sekä sen valmisteluprosessi kirvoittivat opiskelijoista virallisen kritiikin lisäksi myös spontaanin opiskeljaliikkeen, joka piti hautajaisia vapaalle tieteelle ja yliopistodemokratialle. Yhteisvoimin saatiin paikkailtua joitan lain pahimpia puutteita. Pykälien viilaamista suurempi arvo oli kuitenkin keskustelulla, jota kevään aikana käytiin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Johtosääntö

Parhaiden lainvalmisteluperiaatteiden mukaisesti tietoja uutta lakia soveltavasta uudesta Turun yliopiston johtosäännöstä sai välillä kiskoa rehtorinvirastosta ulos hohtimilla. Kun yhden henkilön laajapohjaisesti valmistelema johtosääntö pölähti lausuntokierrokselle, oli tarvetta jälleen yksille hautajaisille sekä massiviselle puhelin- ja sähköpostikampanjalle. Lopputuloksena saatiin laitosneuvostot, jotka eivät päätä mistään. Päätöksiä tekevät tulevaisuudessa Turun yliopistolla johtajayksilöt.

Ylioppilaskuntien yhdistyminen

Eteni Turussa käsittämättömän sopuisasti. Ei uusittuja edustajistovaaleja, ei oikeusjuttuja. Hautajaisia tosin saadaan viettää taas kerran, kun Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta lakkaa vuodenvaihteessa olemasta. Onneksi ensi keväänä päästään juhlimaan myös syntymää, kun muistetaan ensi kertaa ylioppilaskuntien yhdistymisen vuosipäivää.

Opintotuen uudistus

Opintotukea käänneltiin ja väänneltiin kevään aikana, mutta lopulta TYYn hallituksen puheenjohtajakin joutui vappupuheessaan toteamaan, että seteli on sama seteli, vaikka sen välillä leikkaisi palasiksi ja liimaisi palaset taas yhteen. Kun vihdoin syksyllä saimme lukea lehdistä ensimmäiset uutiset välillä maan alle painuneen opintotukityöryhmän työstä, joku ehti jo alkaa puhaamaan - arvasitte oikein - tasapuolisen opintotukijärjestelmän hautajaisia. Työryhmän lopullinen raportti näyttikin sitten jo huomattavasti paremmalta. Lieneekö johtunut siitä, että erään työryhmässä istuneen virkamiehen mukaan hän ei ole koskaan 25 vuoden työryhmissä istumisen aikana ollut ainoassakaan työryhmässä, jota yksi osapuoli olisi tanssittanut niin kuin SYL tanssitti tätä.

Poliittisia linjoja papereille

TYYn ja SYL:n linjapapereita sorvattiin vuorotellen ja limittäin, välillä saman työpäivän aikana. Lopputuloksena SYL hyväksyi liittokokouksessaan linjapaperiinsa osin sanasta sanaan samoja muotoiluja kuin TYY edustajistonsa välityksellä omaansa liittokokousta seuranneella viikolla.

Vuoden aikana olen saanut huomata, että ylioppilaskunta ja opiskelijat ovat olleet vähintään yhden askelen muita edellä. Lupaa hyvää, jos jatkamme samaan tahtiin myös valmistuttuamme. Olkaa ylpeitä itsestänne, isänmaan toivot.

Elias Laitinen,

kirjoittaja on TYYn hallituksen ympäristö- ja kopovastaava ja vuoden 2010 hallituksen puheenjohtaja.