Mielipiteet
10.03.2017

Opiskelijoille edullisempia matkalippuja!

Teksti:
Markus Metsala

Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin matkakorttien hintoja voisi laskea, erityisesti opiskelijoille.

Tällä hetkellä opiskelijan kausikortin hinta on 36 euroa kuukaudessa, ja arvokortilla yksi matka maksaa 1,70 euroa useimpina vuorokauden tunteina.

Föli on varsin onnistunut ja toimiva joukkoliikenteen järjestely, josta hyötyvät tuhannet turkulaiset ja lähikuntien asukkaat. Hintojen alentaminen opiskelijoille lisäisi opiskelijoiden joukkoliikenteen käyttöä ja vähentäisi autoilua. Lisäksi opiskelijat kokisivat Fölin enemmän omakseen.

Opiskelijat epäilemättä kaipaisivat ja arvostaisivat pientäkin taloudellista helpotusta kaupungilta, varsinkin kun hallituksen säätämät varsin tuntuvat opintotuen leikkaukset tulevat syksyllä voimaan. Opintoraha laskee noin 250 euroon ja monet, kuten esimerkiksi allekirjoittanut, menettävät asumistuen kokonaan. Tulevaisuudessa opintoraha kuluu käytännössä pelkästään opiskelijan asumiskuluihin ja kattaa niistäkin yhä pienemmän osan.

Helsingissä, jossa elinkustannukset ovat Turkua muuten huomattavasti korkeammat, opiskelijan joukkoliikenteen kausikortti maksaa 27,40 euroa kuukaudessa, ja arvolipun saa hintaan 1,09 euroa. Turku voisi mennä tähän suuntaan ja tarjota lippuja opiskelijoille kenties vieläkin halvemmalla.

Markus Metsala, kuntavaaliehdokas (kd.)

Poliittinen historia, Turun yliopisto

Kaikki opiskelijaehdokkaiden mielipidekirjoitukset löydät täältä.