Mielipiteet
30.10.2013

Osallistaminen kärkitavoitteeksi TYYssä!

Oletko miettinyt, kuinka hyvältä tuntuu, kun joku tuttu tervehtii sinua vilpittömästi iloisen hymyn kanssa? Monille tämä on päivittäistä, mutta joillekin se on harvinaisempaa. Tähän hyvään kokemukseen liittyy olennaisesti se, että ihmiset ovat tutustuneet toisiinsa, mikä tapahtuu usein jonkin yhteisön kautta.

Yhteisöön kuuluminen on osallistavaa. Kuitenkaan läheskään kaikki eivät mahdu syystä tai toisesta ainejärjestötoimintaan, eikä välttämättä harrasteyhdistyksistäkään löydy sitä omaa alaa. Joku saattaa kokea ainejärjestön hallituksessakin itsensä yksinäiseksi, vaikka fyysisesti ihmisiä onkin ympärillä.

Osallistaminen kannattaa monellakin tavalla. Hiljattain opiskelijabarometrin tuloksissa kerrottiin, että opiskelija kokee tärkeimpänä tukena opiskelijatovereilta saadun tuen. Jos jää tuen ulkopuolelle, on opiskelijalla vaara syrjäytyä ja joutua mielenterveydellisiin ongelmiin, jotka voivat johtaa pahoihin vaikeuksiin.

Jokaisen on koettava itsensä tärkeäksi ihmiseksi. Jos opiskelija kokee tulevansa vältellyksi, niin silloin tilanne voi tuntua kiusaamiselta. Jo pelkkä kuulumisien kyseleminen saattaa hiukan helpottaa oloa.

TYY voisikin järjestää kiusaamisen vastaisen kampanjan, jossa osallistettaisiin opiskelijoita. Kampanjassa voisi olla jokin seminaari, jonka kautta voisi saada opintopisteitä. Lisäksi voitaisiin järjestää myös julistekampanja kiusaamisen tunnistamiseksi ja siihen puuttumiseksi sekä sen ennaltaehkäisemiseksi.

Osallistamisen kehittämiseen TYY voisi porkkanana järjestää osallistamistekokilpailun. Palkintona kaikille olisi hyvää mieltä, mutta TYY voisi tällaiseen budjetoidakin jotakin.

Jukka Väisänen

valt. yo, kasv. yo,

Vihreän listan ehdokas