Pääkirjoitus
14.03.2022

Pääkirjoitus: Mielekästä elämää

Teksti:
Anni Savolainen

Valmistuin Turun yliopistosta muutama vuosi sitten. Sinne myyttiseen työelämään siirryttyäni ajatukseni välivuosista ovat muuttuneet yhä positiivisemmiksi.

Kärjistäen voisi kai sanoa, että opiskeluja tehdään itseä varten ja työtä tehdään jotain toista eli työnantajaa varten. Näiden kahden eri homman luonne on aika erilainen. Kun opiskelu vaihtuu työntekoon, sitä alkaa helposti miettiä elämänsä valintoja.

Monet ovat kuulleet opiskeluihin tämän vinkin: opiskele sitä, mikä sinua eniten kiinnostaa, niin pääset omannäköistä työtä kohti. Vinkki on hyvä, mutta ei välttämättä silti auta opiskelijaa löytämään omaa juttuaan.

Olen huomannut, että monet luokkatoverini ovat näin muutama vuosi valmistumisen jälkeen alkaneet haaveilla lisäopinnoista.

Entä jos opiskelisikin vielä lisää? Jäi kaivertamaan, etten ottanutkaan sitä ja tuota sivuainetta.

 

Toisin sanoen: kokemus syventää ymmärrystä siitä, mitä haluaa elämällään tehdä ja miksi.

Eina Mäkelä jututti vuoden 2022 ensimmäiseen Tylkkäriin kolmea tyytyväistä välivuoden viettäjää. Puhun mielelläni itsekin välivuoden puolesta, myös siksi, että yliopisto omista resurssisyistään muistaa hoputtaa opiskelijoita valmistumaan.

On nimittäin yliopistolle eduksi, jos opiskelijat pelaavat toivotun viisivuotisputken läpi täysillä eli valmistuvat tavoiteajassa.

 

Opiskelijan sopii kuitenkin olla myös itsekäs ja tehdä valintoja, jotka palvelevat häntä itseään. Opinnot voi laittaa esimerkiksi tauolle, vaikka koko nykyinen yhteiskuntamme tuntuu normalisoivan kiirettä ja tuottavuutta.

Kuten varmaan useimmat, koin jo lukiossa painetta päästä heti opiskelemaan. Ensiyrittämällä en päässytkään suunnitelmieni mukaisesti yliopistoon, vaan vietin opistovuoden.

Vaikken pitänytkään aikaa opistolla varsinaisesti välivuotena, jollain tapaa se vuosi teki tehtävänsä, sillä löysin opinnoilleni suunnan ja mielenkiinnonkohteeni saivat yhtäkkiä nimen.

Tutustuin nimittäin sen vuoden aikana netin kautta sattumalta ihmiseen, jonka kanssa ystävystyin. Hän opiskeli Turun yliopistossa mediatutkimusta.

En ollut koskaan kuullutkaan alasta, mutta yhtäkkiä palaset loksahtivat: miksen ole kuullut tästä oppiaineesta ennen? Toisella puolella Suomea en ollut tietoinen kaikista mahdollisuuksista.

Oikean alan (tai mielekkään elämän!) pariin löytäminen vaati elämistä, rohkeutta tavata ihmisiä ja tehdä uusia asioita.

Kouluun päästyään opiskelijat ovat helposti putkessa, jossa ei ole samanlaista tilaa seikkailuille kuin välivuotena voi olla.

 

Lue lisää

Uhka vai mahdollisuus? Kolme välivuoden viettäjää kertoo, miltä lukion jälkeinen tauko opinnoista tuntuu

Tilastokeskuksen mukaan vielä kolmen välivuoden kuluttua 27 prosenttia ylioppilaista jäi ilman jatko-opiskelupaikkaa. (1/2022)