Pääkirjoitus
15.10.2021

Pääkirjoitus: Olin hyvä tyyppi

Teksti:
Teemu Perhiö
Kuvat:
Anni Savolainen

Olin tuutori, ystäväni pyysi minut listalle. Ääniä keräämään.

En heti myöntynyt. Eikö parhaat vallankäyttäjät ole niitä, jotka eivät halua valtaa? Suostuin ehkä sitsi­jatkoilla. 

Vaalikuvassa olin selin kameraan. En tehnyt vaalityötä. Sain 11 ääntä. Pari kaveria kertoi äänestäneen. Olin hyvä tyyppi. Äänet menivät listalle. Joku parempi tyyppi pääsi läpi.

En ole varma äänestinkö kaikissa vaaleissa opintojeni aikana. Viimeisinä vuosina en välttämättä, ekoista vuosista en ole varma. 

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta oli etäinen. Ei omasta syystään. Minulla vain oli parempaa tekemistä: opiskelijalehdet, ainejärjestö, seminaarit.

Jäsenmaksun maksoin mukisematta. Tai mitä vaihtoehtoja sille olisi ollut! Sitä paitsi opinnot olivat ilmaisia, sain opintotukea, asumislisää. Oli kimppakämppä ja edullista opiskelijaruokaa. Pääsin eroon viisaudenhampaista.

Merkittävin viitekehys oli ainejärjestöni, sitten tiedekunta. Yliopisto itsessään oli liian laaja hahmotettavaksi.
 

Klassikkokysymys on, onko edustajisto legitiimi elin, edustaako se jäsenistöään? 

Viime edarivaaleissa äänestysprosentti oli Turun yliopistossa n. 40 %. Se pieneni noin kaksi prosentti­yksikköä edellisistä vaaleista. Laskeeko äänestysinto taas, kun ehdokkaita on nyt yli 20 % vähemmän? Onhan kyseessä ”kaverivaalit”.

Ylioppilaskunnan tekemää työtä on hankala myydä. Miksi ostaa jotain sellaista, jonka saa ilmaiseksi? Olethan täällä ja opiskelet, kenties vielä hyvään ammattiin, jossa maksat mielestäsi liikaa veroja.

Näin varmaan minäkin ajattelin. Sain monta asiaa hopeatarjottimella, ilman että tein niiden eteen muuta kuin luin pääsykokeeseen.

Opiskelijoille on myös hankala myydä: he ovat moninainen ja vakiintumaton joukko. Osa on vasta muuttanut paikkakunnalle, osa lopettelee opintojaan. Osa on suoraan lukiosta, osa eläkkeellä. Osa asuu muualla, osa ei ole päässyt koronan takia tutustumaan kehenkään. Osalla on perhe, osa käy töissä.

Vuonna 2016 tehdyn korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan viidennes opiskelijoista ei koe kuuluvansa mihinkään ryhmään, vaikka sellaiseksi katsottiin lukeutuvan vuosikurssi tai ainejärjestö. Koronan jälkeisiä tuloksia odotellessa.
 

Nyt uudet opiskelijasukupolvet saavat asioita kuin tarjottimella. Muun muassa harjoittelutuen, tuosta vain. Mutta sekin on pitkäjänteisen työn tulosta. Työtä, jossa ylioppilaskunnan lobbauksella oli merkittävä osuus. Aiemmin järjestelmä oli hyvin epätasa-arvoinen. ­Esimerkiksi oikiksessa reilusti alle puolet hakijoista sai tuen vuonna 2020.

Näistä tuskista uusi opiskelija ei välttämättä ole tietoinen. Mutta tulisiko hänen olla? Ehkei. Pitäisikö häntä syytellä äänestämättömyydestä? Ei varmaan. Olin itsekin kesän lapsi. Ei se tehnyt minusta pahista, vain vähän laiskan tietyillä parametreillä.

Järjestelmässä on bugeja, mutta koodarikielellä kutsuisin niitä ominaisuuksiksi. En näe niitä opiskelijoiden, saati ylioppilaskunnan syynä. En minäkään fuksina lukenut Ylkkärin kolmossivua, jossa varmasti oli jokin hyvä pääkirjoitus edarivaaleista.

Pointtini ei ole glorifioida tietämättömyyttä. Yliopistohan on paikka, jossa kasvetaan ja sivistytään, niin että osaa katsoa omankin päänsä ulkopuolelle. Siellä ollaan läpikulkumatkalla.

Mitä vaalitulos lopulta mittaa?
 

Edustajistovaalit järjestetään 27.10.–3.11. 2021. Äänestää voi sähköisesti.
 

Lue lisää

Sukelsimme vaalikonedataan: tämä kaikki yhdistää ja erottaa TYYn edariehdokkaita – väite numero 7 ei varmasti yllätä, ja yhdestä ryhmästä vain 15% täytti vaalikoneen

TYYn jäsenmaksu vapaaehtoiseksi, vaihto-opiskelu pakolliseksi ja liharuokaa pitäisi tarjota joka päivä. Tällaisiin väittämiin TYYn edustajistovaalien ehdokkaat joutuivat ottamaan kantaa vaalikoneessa. (5/2021)

Edarin tekemiset voivat tuntua pieniltä juuri sinulle, mutta päätökset koskevat useita opiskelijasukupolvia

Edarissa käydään välillä tulista debattia siitä, kuinka laajasti TYYn tulisi palvella jäsenistöä. Pääkirjoitus 6/19.

Kommentti: Eri opiskelijaryhmien toiveet ja huolet tulevat kuuluviin sitä paremmin, mitä moninaisempi edustajisto on

Etäkampukset kaipaavat TYYltä lisää huomiota. (7/2019)