Pääkirjoitus
28.08.2020

Pääkirjoitus: Opiskelijan toimeentulo on jatkuvaa köydenvetoa

Teksti:
Teemu Perhiö

Työskentelin vuoden kerrossiivoojana.

Pomoni Boris ymmärsi opiskelijaa. Hän oli aina valmis tarjoamaan ylimääräisiä vuoroja.

”Haluatko tehdä viikonloppua? Kuule, tee sunnuntai, tee lauantai. Sinä päätät. Rahaa, rahaa! Money, money, eikö vain.”

Tienaaminen oli hauskaa parin opintotuella eletyn kesän jälkeen, vaikka vahanpoistoaine tuhosikin alennusmyyntilenkkarini. 

Lounastauoille Boris toi minulle kanttiinin aamiaiselta ylijääneitä voileipiä. Söin ihan liikaa kuivunutta juustoa, käpertyneitä kurkkuviipaleita ja nihkeitä paahtiksia.

Suihkutilojen puhdistukseen Boris käytti WC-ankkaa ja painepesuria. Opin muutaman muunkin aikaa säästävän, epäilyttävän niksin.

Boris olisi halunnut teettää minulla enemmän vuoroja, mutta minun piti kieltäytyä, tulorajojen takia. Pettynyt silmäys, olkapäiden kohautus: ”Tee miten haluat.” Töitä olisi riittänyt.
 

köysi on taas tiukalla. 

Keväällä hallitus päätti nostaa tuetun opiskelija-aterian enimmäishintaa. Seurauksena opiskelijaravintolat ympäri maan korottivat hintoja, niin myös Turussa. TYYn puoliksi omistamassa Unicassa perusaterian hinta on 2,90 euroa syyskuun alusta.

Helsingissä Unicafé teki fiksun, ekotekoon kannustavan ratkaisun: sen vegaani­ateriat maksavat kymmenen senttiä muita aterioita vähemmän. Tällaista näkisi mielellään meilläkin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi Tylkkärille (7.8.), että OKM:n tavoitteena on nostaa ateriatukea vastaamaan hinnan korotusta. Nähtäväksi jää, mille tasolle jo kertaalleen nostetun ruoan hinta palautuu, jos korotus saadaan läpi.

Sitten elokuussa valtiovarainministeriö väläytteli työllisyystoimia: opintotukea maksettaisiin vain tavoiteajalta ja opintotuen tulorajaa nostettaisiin. Eli valmistu nopeammin, tee enemmän töitä.

Kun yhtä etua ollaan saamassa, toisaalta ollaan viemässä. SYL:llä riittää lobattavaa syyskuun budjettiriiheen.

Opintorahan tasokin on vielä kaukana siitä, mitä vaaleissa luvattiin.
 

viime vuosina on saatu hyviäkin uutisia. 

Asumislisä poistui ja opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin. Huoltajakorotus nousi tänä vuonna 100 euroon. Lisäksi opintoraha on sidottu indeksiin, joten sen taso ei heikkene ajan myötä.

Haasteen asettaa opintolainan kasvava osuus: lukuvuonna 2018/2019 lainaa nosti valtakunnallisesti noin 55 % opintotuen saajista. Kymmenessä vuodessa opintolainaa nostaneiden määrä on tuplaantunut.
 

siivoojatarinallani ei ole mitään erikoista opetusta. En säästänyt rahaa, vaan käytin sen elämiseen. Opintolainaa nostin pari tonnia.

Eräänä vuotena maksoin tukia takaisin, koska tein liian vähän noppia. Se tuntui turhauttavalta, oma moka. 

Välillä oli tiukkaa, toisinaan toimeentuloa ei tarvinnut miettiä.

Miten olisinkaan pärjännyt ilman juustovoileipiä.