Pääkirjoitus
24.04.2020

Pääkirjoitus: Valomerkki ei ole lisäsyy juhlia – vappu on tietenkin poikkeus

Teksti:
Teemu Perhiö

Aika pysähtyi. Mielen täytti valtava möhkäle.

Meidän sukupolven piti liikkua eteenpäin. Mutta nyt olemme jämähtäneet paikallemme.

Tulevaisuus lipsuu käsistä kuin liian usein käytetty saippuapala. Mistä löydämme töitä? Miten suoritamme opintomme loppuun? 

Ihan kuin elämä olisi heittänyt ankkurin keskellä synkintä merta.
 

wiklundin alkosta soitettiin TYY:n toimistoon. ”Mites se teidän vappu.” Peruttu. Tai no, etänä.

Vappuun kuuluu odotuksen ja pelon sekainen tunne vatsanpohjassa. Se on mahdollisuuksien ja pettymysten päivä. Kuplivaa juomaa hatussa, uskallusta, tikkaustarpeen arviointia.

Etävappuna voi tuijotella pullonpohjaa Zoomissa, mutta webkamera ei anna odotusten kasvaa kovin isoiksi.

Ainejärjestökentälle tilanne on lamauttava. Tapahtumien järjestäminen on ollut järjestöjen leipätyö. Näppiksen hakkaaminen Habbo Hotellissa on söpöä, mutta ei se voita sitä tunnetta, kun ei ole ehtinyt puhua jatkoilla juuri kenenkään kanssa.

Sitä alkaa kaivata jo pettymyksiä.
 

yhtä pettymystä en kaipaa. Kun talous sakkaa, mitä käy ilmastopolitiikalle?

BIOS-tutkimusyksikön blogissa todettiin, että vaikka valtiot vaikuttavat valmistautuneen heikosti tilanteen hoitamiseen, ovat ne siihen kuitenkin huomattavasti valmistautuneempia kuin pitkäkestoisen ekologisen kestävyyskriisin hallintaan eli siis talouden saattamiseen kestävälle polulle.

Poikkeustila nosti välittömästi kylmän hien pintaan. Ehdimmekö koskaan tehdä sitä, mitä ilmaston takia pitäisi? Toimenpiteiden pitäisi koko ajan olla radikaalimpia.

On iloittu, että ilmasto tykkää poikkeus­ajasta. Ja kriisi näyttänyt, että valtiot voivat ohjailla yhteiskuntia, ja että rahaa löytyy.  

Mutta pause ei tarkoita muutosta. Miten varmistamme, että nousemme tästä vahvempina ja kohtaamme tulevat haasteet murtumatta? 

Suomen hallitus on tiukassa paikassa akuuttien toimien kanssa, mutta toivoisi, että myös tulevaisuuteen osataan katsoa.
 

paha olo ei lähde sillä, millä se on tullut. Valomerkki ei ole lisäsyy juhlia.

Vappu on tietenkin poikkeus.
 

Lue lisää

Kuplassa

Yksi lihansyöjäkasvi. Yksi asunto. Neljä pitkää viikkoa. Toimittaja Vy Tram kirjoitti selviytymisestään poikkeustilassa. (3/2020)

Keskustelu: Onko ruoanlaitto pakoa todellisuudesta?

Toimittajat Teemu Perhiö, Miika Tiainen ja Vy Tram keskustelivat poikkeustilan vaikutuksista syömistottumuksiin. (3/2020)