Mielipiteet
29.11.2012

Pahuuden paluu

Henrik Lahtinen oli kirjoittanut Tylkkärin numeroon 14/2012 vastineen mielipidekirjoitukseeni "Tuntuuko pahalta" (nro. 13/2012). Tajusin, että minun täytyy hieman täsmentää ajatteluani. En missään nimessä idealistisesti kiellä pahuuden olemassaoloa tai käännä siltä päätäni. Pahat ihmiset tai pahuus eivät ole meidän kulttuurimme erityispiirre. Ajatus ihmisestä jollain tavalla viallisena ja sisimmältään pahana olentona sen sijaan on. Selitän vielä, miksi tuo ajatus on mielestäni niin kestämätön ja valheellinen.

Emme voi enää jatkaa elämäämme maapallolla uskoen, että emme pysty parempaan ja tuhoamme planeettaa ja sen ekosysteemejä ikään kuin se olisi meidän luontainen taipumuksemme ihmisen ollessa sisimmältään ahne ja paha eläin. Tämä on väärin. Ihminen ei ole viallinen olento tai luonteeltaan ahne ja paha. Viallinen on vain tämä yksi kulttuuri, jonka sisään me olemme sattuneet kasvamaan. Tämä yksi kulttuuri kasvattaa meidät myös luulemaan, että edustamme koko ihmiskuntaa. Yksi kulttuuri, joka ajattelee, että ihmisen tehtävä on maapallon valloittaminen ja alistaminen tarpeisiinsa. Yksi kulttuuri, joka uskoo kykenevänsä elämän ja kuoleman hallitsemiseen. Yksi kulttuuri, joka tuhoaa järjestelmällisesti muiden lajien ja kulttuurien elinehtoja laajentumisensa tieltä. Yksi kulttuuri, joka tekee tarpeettoman paljon ja tarpeettoman monimutkaista työtä ruokansa eteen. Yksi kulttuuri, joka ei tiedä, miten maapallolla voi elää kestävästi.

Jäljellä on kuitenkin vielä rippeet niistä kulttuureista, jotka eivät em. raameihin mahdu. Nimittäin monet alkuperäiskulttuurit, jotka ovat eläneet kestävällä tavalla planeetallamme ihmisen kehityksen alkuajoista saakka. Eihän sellaisia kulttuureja täällä enää miljoonien vuosien jälkeen olisi, jos heidän elintapansa olisi osoittautunut vialliseksi ja kestämättömäksi. Emme siis voi sanoa, että ihminen on olentona viallinen, sillä voimme todeta, että on olemassa kokonaisia kulttuureja, joihin tuo viallisuus tai sisäsyntyinen pahuus eivät sovi. Tästä johtuen emme voi paeta vastuutamme elämäntapamme seurauksista selitellen, ettemme mahda itsellemme mitään, sillä olemme ihmisiä ja satumme olemaan pahoja ja onnettomia olentoja. On nähtävä, että voimme elää kestävästi, jos me niin haluamme. Sen tiellä ei ole minkäänlaista ihmisen sisäsyntyistä viallisuutta tai vaillinaisuutta, mutta sitä hidastavat meidän kulttuuriimme rakennetut myytit ihmisestä viallisena tai vaillinaisena olentona. Kehotan siis kaikkia laajentamaan mieltään ja katsomaan maailmaa avoimin silmin ilman kulttuurimme meille valmiiksi värittämiä linssejä.

IIRO NAUKKARINEN