Kolumni
02.02.2009

Pakina: Nuhteita

Tällä palstalla asioidaan politiikan ja yhteiskunnan välimaastossa.

Menneen viikon uutiset pakottivat positiivisluontoisenkin pakinoitsijan kaunaiseksi. Välähdyksiä vallasta kolmessa näytöksessä, olkaa hyvät.

Osa 1. Median moitinta.
Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Erkki Pennanen lyttäsi kolumnissaan (21.1.) pääministeri Matti Vanhasen talous- ja tulevaisuuspuheet mediatemppuilevaksi hötöksi. Tekstin joukkoon oli kuitenkin sujahtanut harmillinen lipsahdus. "Ja tulevaan presidentinvaaliin kokoomuksella on tarjolla – ainakin äänestäjien mielissä – vahva ennakkosuosikki, puhemies Sauli Niinistö, joka näyttää ladanneen akkunsa uudelleen." En valitettavasti pysty aivan täysin ymmärtämään Pennasen logiikkaa suhteessa viime aikojen tapahtumiin. Jos puhuu politiikkaa, se on mediakikkailua. Mutta jos menee naimisiin, istuu juhlissa prinsessan vieressä tai vaikka luistelee liukauttaa muutaman minuutin täyspökkelönä Hartwall-areenan jäällä, niin sitten on ladannut akut presidenttikisaan. "Sauli pysyi pystyssä." Upeaa.
Kun juttu saa juurensa puhemiehestä, toimituksissa kaivetaan silkkihansikkaat ja pahvi-Saulit esiin. Tikkunekku suuhun ja maireutta adjektiiviautomaatista. Suomalainen media on Sauli Niinistöä kohtaan luokattoman kritiikitön.
Toisaalta, on varmaankin huomattavasti inspiroivampaa tehdä juttuja, gallupeja ja ennustuksia vuoden 2012 presidentinvaaleista kuin viiden kuukauden päässä häämöttävistä eurovaaleista. Presidentinvaaleihin kun on kansan mielestä sentään edes yksi kunnon nimi tarjolla – eurovaaliehdokkaaksi taas ei kuulemma halua oikein kukaan.

Osa 2. Miesten moitinta, lievähkö.

Samalla kun uutisvirrasta tulvahtelee taukoa­matta tietoa irtisanomisista ja lomautuksista, on satunnaisilla kansalaisilla asiat sentään paremmin. Muun muassa tähmäiset kouransa naisen rinnoille männävuonna asettanut ex-valtiosihteeri Stefan Johansson on tämän taantuman keskellä taistellut itselleen uuden työpaikan. Onnea RKP:n uudelle kehityspäällikölle. Lehtitieto antaa ymmärtää Johanssonin keskittyvän työssään metropolipolitiikkaan. Korppoolaiseksi juntiksi leimatun Johanssonin aluevaltaus hämmentänee puolueen niin kutsuttuja sivistyneempiä piirejä, ankkalammen nuuskamuikkusia.

Osa 3. Miesten moitinta, vakava.
Kauneudella on hintansa ja ulkonäöllä uhrinsa. Tyhmänröyhkeän lipsauttelun mestari Silvio Berlusconi on vakuuttunut valtakuntansa leidien viehättävyydestä siinä määrin, että uskoo naisiin kohdistuvan seksuaalirikosten syiden kumpuavan kauneudesta. Miehisellä himolla on oleva oikeutuksensa, aina. Edes sotilasvartija per nainen ei Berlusconin mielestä kykenisi estämään Italiaa kuohuttaneita raiskauksia. B puolusteli sanomistaan kevyenä läppänä ja moittinee asiasta kiehahtaneita naisia nyt huumorintajuttomuudesta. Hänhän vain sanoi ääneen sen, mitä moni muu ajattelee. Samaan aiheeseen tosin viittasi jo Paavo Lipponenkin joitakin vuosia sitten. Hän niin ikään asetti naisten turvallisuuden tunteen ehdolliseksi pusikoista pois pysymiselle. Ruma mies voi mennä mihin vaan, kaunotar pysyköön kotonaan.
Annika Saarikko

Turun ylioppilaslehti 2/2009 (30.1.)