Kolumni
12.03.2009

Pakina: Superkarttumaa – kolme näkökulmaa karttumiseen ja kannustumiin

Tällä palstalla asioidaan politiikan ja yhteiskunnan välimaastossa.

Ensinnäkin eläkeikä nousee. Kiva. Valtio määrää, että sinäkin, lukijani, jaksat työssä kaksi vuotta pitempään. Mutta jos et jaksakaan roikkua löysässä työmarkkinahirressä, niin eläköitymisikäsi ei muutu miksikään. Siis lopulta vain eläkkeesi laskee, etkä sinä tai kukaan muukaan ole sen pitempään töissä kerryttämässä kaikkea hyvää veropottiimme. Lisäksi eläkettäsi höylätään vielä toisesta päästä elinaikakertoimella. Köydellä on paha työntää.

Suomen ikääntyvien työntekijöiden (55-64 v.) työllisyysaste on itse asiassa kasvanut hurjalla vauhdilla viimeisen 10 vuoden aikana, noin 20 prosenttiyksikköä. Tämä on suoraa seurausta koulutustason noususta, eikä siihen ole tarvittu eläkeikätemppuja. Samalla nuoret valmistuvat suoraan burnoutin kautta työkyvyttömiksi. Luuletteko, että voisimme säätää heidät eläkelailla työkykyisiksi?

Aluksi kannustimet menivät näin: saat enemmän rahaa, kun olet pitempään töissä. Kuulostaa ihan kohtuulliselta. Seuraavaksi säädettiin elinaikakerroin. Kertoimen ja ns. superkarttuman yhteisvaikutuksena kannustin muuttui: pitempään työskentelemällä estät eläkkeesi pienenemisen.

Mutta Vanhasen superkannustin menee näin: ihan sama, miten kauan elät tai olet töissä, eläkkeesi pienenee joka tapauksessa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että järjestelmässä on jo pohjalla leikkaava elinaikakerroin, jonka vaikutusta emme tiedä, sillä se tulee voimaan vasta 2010.
Nimeän tämän uuden eläkejärjestelmän vanhaslaiseksi tuplaraipaksi.

Toiseksi perussuomalaisia harmittaa se, että maahanmuuttokeskustelua ei voi käydä tulematta heti leimatuksi rasistiksi. Kansanedustaja Timo Kallia (kesk.) ei harmita ollenkaan. Viihdyttävässä puheenvuorossaan hän täräyttää, että eläkeikää nostetaan siksi, ettei tarvitsisi ottaa maahanmuuttajia. Näin tilkitään oivasti kepun vuotaminen perussuomalaisiin. Jos suurten puolueiden maahanmuuttopolitiikan avaukset ovat tätä luokkaa, niin antaa olla.

Kolmanneksi maanviljelijäsupereläkkeisiin ei uudistuksessa kajottu. Valtion rahoittama erityisoikeus 56-vuotiaana eläköitymiseen perustellaan tilakoon suurentamisella ja viljelijöiden nuorentamisella. Siis ei puhuta jaksamisesta, eikä voidakaan, kun valtio juuri määräsi, että muutkin ammattiryhmät jaksavat 65 ikävuoteen asti. Eli eikun vaan uudelleenkoulutukseen sitten! Alan ymmärtää Maajussille morsian -sarjan naisten kannustimia paljon paremmin.

Teksti: Niko Korte
ps.
Jokainen suomalainen maksaa euron päivässä siitä, että meillä on omat sotilaat ja kaksi euroa siitä, että meillä on omat maanviljelijät.

Turun ylioppilaslehti 5/2009 (13.3.)