Kolumni
12.02.2009

Pakina: Talouden talvisota

Tällä palstalla asioidaan politiikan ja yhteiskunnan välimaastossa.

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok) arvioi vasemmistoa rakentavasti. Virkkunen sanoi Helsingin Sanomien kuukausiliitteen haastattelussa, että "SDP ja vasemmistoliitto ovat katkerien ihmisten puolueita." Kuitenkin sekä SDP:n että vasemmistoliiton kannatus on toistaiseksi laskussa, joten katkeruus on siis vähentymässä. Hyvä.

Mutta miksi meillä on sitten talouden talvisota? No tietenkin sen takia, että meillä on vihollinen. Nimittäin Terijoen kapinallinen sätkynukkeoppositio. Neuvostoliitto komentaa papukaijamaista Jutta Urpilaista neuvostoliittolaissuomalaisen palvelusohjessäännön mukaisella kurilla ja nuhteella.
Esimerkiksi verkkosukkanauhakohun tarkoituksena oli kohdistaa yleisön huomio pois samalla, kun Lex Nokia jyrätään läpi eduskunnassa. Kevääksi on suunnitteilla noottikriisiä ja muuta kivaa.

Edelleen samalla logiikalla kokoomus puolestaan on käynyt hakemassa hyväksyntänsä Venäjältä. Mitähän puhuttiin "ensimmäisissä Suomen ja Venäjän välisissä tulkittomissa neuvotteluissa" viime keväänä? Ennen tulkki ammuttiin aamun koitteessa, mutta meneehän se näinkin. Tämä on hyvä uutinen humanisteille, vaikka nyt tulee kyllä entistä kovempi kisa vähistä työpaikoista.

Ja nyt kokoomus siis käyttää ulkosuhteita vanhassa kekkoslovakialaisessa hengessä sisäpolitiikan lyömäaseena ja julistaa: "Kansalaiset! Suomi on ajautunut talouden talvisotaan, joten puolustusmäärärahoja on nostettava!" Onneksi SDP:n päämaja, nukkehallituksen nukkekoti, on sellainen bunkkeri, että katkeruus kestää helposti läpi talouden ydintalven.

Kiista presidentin valtaoikeuksista on muuten turha. Johan iltapäivälehdet (lue: Suomen kansa) ovat osoittaneet, että Suomeen tulee puolivallaton presidentti. Sauli Niinistö, tämän palstan suosikkihenkilö, lausui viimeviikolla sosiaaliturvan tärkeydestä, etenkin lapsilisistä. En aio leimata tätä presidenttipeliksi, koska Sauli ei halua. Mutta haluan vain kohteliaasti muistuttaa, että kolmekymppisestä ei saa enää lapsilisää. Jenni Haukio puolustautuu: "Mieheni on nuorekas, välillä jopa hieman lapsellinen."

Teksti: Niko Korte