Kolumni
23.04.2009

Pakina:Hansalapsen profiili

Tällä palstalla asioidaan politiikan ja yhteiskunnan välimaastossa.

On vähän hassua, että purkkapaketissa varoitetaan (sinänsä aiheellisesti) laksatiivisista vaaroista, mutta viinapullon kyljessä ei kerrota, että se tappaa. Ihmettelen, miksi itsekkyyden ja yksilöllisyyden aikakaudella ei kuitenkaan pidetä huolta omasta tervey­destä.
Teinien juomakulttuuri on jakautunut kahtia. Siiderin imeminen puistossa ja sen jälkeinen kaatuilu hokkarit nipussa ei olekaan enää muodikasta. Samalla täysin raittiiden määrä on kasvanut. Juomakulttuurin polarisoituminen kertoo vastareaktiosta, kännikapinasta. Maaperä on otollinen muutokselle.
No niin. Viina turmelee nuorison ja sen juominen on rienausta. Mutta eräs toinen yhteiskuntamme nuorisoilmiö on jäänyt vähemmälle huomiolle. Puhumme nyt hansalapsista. Mistä he tulevat ja minne he menevät? Urbaanisanakirjan mukainen määritelmä on seuraava: "Turun kauppakeskus Hansassa eli Hansakorttelissa paljon oleskeleva nuori."

Tuntomerkit: Hansalapset jakautuvat useisiin heimoihin ja lahkoihin, joten yksiselitteisiä tuntomerkkejä on vaikea antaa. Jotkut tulevat viettämään aikaa välitunnilla, piikkitukkaiset värillisiä piilolinssejä käyttävät true-hansalapset puolestaan asuvat kauppakeskuksessa. Valitettavasti moni on ajautunut hansalapsuuden polulle siksi, että kotona hiekkalaatikolla on karkea sepeli. Eräs hansalasten heimo ovat Hulluilla Päivillä kävijät. Nuorta ikää ei voida pitää hansalapsuuden tunnusmerkkinä.

Levinneisyys: Hansalapset esiintyvät pääosin ryppäinä kaikkialla kauppakeskuksen alueella kaikkina vuorokaudenaikoina. He valtaavat huomattavat määrät lattiapinta-alaa, tiheintä esiintyminen on portaiden ja sisäänkäyntien alueella. Lämmittelijähansalasten esiintymistiheys on talviaikaan suurempi. Tämä johtuu siitä, että hansalapsi on horroksessa kesäisin.

Ravinto: Hansalapset elävät virvoitusjuomilla ja einesvalmisteilla, poikkeuksena elitistihansalapset, jotka juovat ainoastaan lattea. Hengailusta koituva "hyvä fiilis" antaa hansalapsen elämään myös henkistä sisältöä, yhteisöllisyyttä.

Käytös: Syötyään liikaa hattaraa hansalapsi saattaa käyttäytyä aggressiivisesti. Vihamielisyys purkautuu monesti tussin kärjen kautta vessan seinälle. Hansalapsilahkoilla on tarkka hierarkia, jonka kärjessä on gang leader, eräänlainen hansalastentarhanjohtaja. Hän hallitsee joukkojaan pelon avulla ja jakaa armottomasti skeittausvuorot kauppakeskuksen sisällä.

Teksti: Niko Korte

Turun ylioppilaslehti 8/2009 (24.4.)