Pääkirjoitus
25.10.2017

Palaako pyhä kolminaisuus vallan kahvaan?

Teksti:
Nella Keski-Oja

Marraskuussa valitsemme oman eduskuntamme – ylioppilaskunnan edustajiston eli kotoisammin edarin. Mutta millaista politiikkaa siellä tehdään?

Lyhyesti sanottuna edustajistolla on viimeinen sana siihen, mihin ylioppilaskunta käyttää rahaa ja mitä asioita se kautensa aikana ajaa. Kuluneella kaksivuotisella edari päätti esimerkiksi Ylioppilastalon remontista ja Q-talon vuokraamisesta opiskelijoiden käyttöön.

Moni kuulee edarivaaleista ensimmäistä kertaa vasta lähiviikkoina. Verhojen takana kampanjointi on kuitenkin käynyt kuumana koko alkusyksyn. Ryhmän on nimittäin haalittava listoilleen mahdollisimman paljon opiskelijoita, jos se haluaa pärjätä kaverivaalien kuningaslajissa.

Toiset ovat menestyneet urakassa paremmin kuin muut. Erinomaiset arvosanat saavat Humanistilista, Hybridiaani ja Eduxi, joiden vaalirenkaan ehdokasmäärä paisuu peräti puolella viime vaaleihin verrattuna. Soihdunkantajat saa puolestaan ylpeillä 40 prosenttia kasvulla.

Niitä kehnommin on mennyt Punavihreiden renkaalla. Vihreän listan, Vihreän Vasemmiston ja Demokraattien ehdokaslistat kutistuvat yhteensä noin 30 prosentilla.

Entä kauppakorkea, lääkis ja oikeustieteellinen? Tiiviissä yhteisöissä äänestysinto on aina verrattain korkealla. Ryhmä Lex, TSE-lista ja TYY Terveeksi pärjäävät siis sitä paremmin, mitä laiskempia muiden tiedekuntien opiskelijat ovat äänestämään – ja toisin päin: kun viime vaaleissa äänestysprosentti kipusi yllättäen lähes 42 prosenttiin, kolmikon vaalirengas menetti enemmistönsä edustajistossa.

Nyt näyttää siltä, että takaiskusta on opittu. Vaalien pisin ehdokaslista on Ryhmä Lexillä, minkä lisäksi TSE-lista ja TYY Terveeksi ovat kasvattaneet ehdokasmääriään. Selvää on, että vaalirengas haluaa edustajiston takaisin hallintaansa.

Kaksi vuotta sitten edustajistoon riitti alimmillaan 25 äänen saalis. Se ei ole mahdoton määrä.

Ehdokkaat, nauttikaa siis kampanjoinnista! Ja äänestäjät: äänestäkää!

Näissä vaaleissa meistä jokaisella on oikeasti valtaa.

Nella Keski-Oja, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi

 

Lue lisää:

Kommentti: Journalismia, ei vaaliviestintää

"Tylkkärin tehtävä ei ole hoitaa ehdokasryhmien kampanjointia niiden puolesta. Me analysoimme vaaleja lukijoitamme varten, emme vaalipäälliköitä miellyttääksemme." (11/2017)