Mielipiteet
26.10.2011

Pölhöpopulismia Tylkkärillä

Edustajistovaalit käyvät kuumana ja myös Turun ylioppilaslehden kehittäminen on nostettu vaalidebattiin. Ryhmä Lex, Keskustaopiskelijat sekä monet muut yksittäiset ehdokkaat ovat vaalikonevastauksissaan kannattaneet Tylkkärin paperiversion lakkauttamista tai painosmäärän supistamista ja lehden siirtämistä nettiin. Tylkkärin sähköistämisen perusteluina on käytetty ekologisuutta ja edullisuutta.

Ekologisuus on kannatettava tavoite, mutta tulee pitää mielessä, ettei sähköinen lehti lukulaitteineen ole hiilineutraali ratkaisu. Sähköisen kehittämisen suunta on oikea, mikä ei kuitenkaan tarkoita että ratkaisuja kannattaisi tehdä hätiköiden ja tunteella. Tylkkäriltä nykyisin löytyvää sähköistä versiota kehitetään jo nyt. Tätä kehittämistyötä ei ole kuitenkaan tehty paperilehden kustannuksella.

Täysin käsittämätön on kuitenkin väite siitä, että Tylkkärin sähköistäminen kannattaisi säästösyistä. Lyödään pöytään muutama Tylkkärin kuluvan vuoden budjetista peräisin olevaa lukua: lehden henkilöstökulut avustajapalkkioineen ovat 77 586 e, painokulut jakeluineen 43 513 e ja lehden itse hankkimat tulot kokonaisuudessaan 69 651 e. Tuloista 65 000 e tulee mainosmyynnistä. Olemme pyöristäneet luvuista sentit pois, jotta ilmeisen hankalat summat aukeaisivat kaikille.

Siirtämällä Tylkkäri joko kokonaisuudessaan nettiin tai laskemalla radikaalisti painosmääriä leikataan samalla mainosmyynnin tuottoja, sillä nettimainonta on Suomessa vielä toistaiseksi hyvin kannattamatonta. Lehden muuttaminen kokonaan sähköiseksi vaatii myös sijoituksia, sillä nykyinen nettilehti ei sellaisenaan toimi mainostajia houkuttelevana rahasampona. Nyt ja lähitulevaisuudessa nettilehti olisi siis käytännössä varmasti TYYn maksamilta nettokustannuksiltaan huomattavasti paperilehteä kalliimpi ratkaisu. Kun lukulaitteiden käyttö yleistyy, lehtimarkkinat muuttuvat ja mainostajat alkavat panostaa myös nettimainontaan, kehittyy Tylkkäri luonnollisesti mukana.

Uskokaa tai älkää, Turun ylioppilaslehden päätoimittaja, toimitus, sekä kuusihenkinen johtokunta todella miettivät näitä kysymyksiä. Lehden kehittämistä ei voi tehdä puskista ampumalla, vaan kehittämisen tulee perustua tosiasioihin ja taloudellisiin realiteetteihin. TYYn hallituksen jäsen Lauri Kattelus kirjoitti TYYn blogissa 17.10. edustajistovaaleissa harrastetusta väärän tiedon levittämisestä. Ryhmä Lexin, Keskustaopiskelijoiden ja edustajistovaalien ehdokkaiden kannattaisikin ottaa neuvosta vaari ja varoa pölhöpopulismin suuntaan lipsumista.

Heikki Isotalo

Elias Laitinen

Deniz Kacar

Haron Walliander

Edustajistovaaleissa ehdolla olevat Tylkkärin johtokunnan jäsenet