Mielipiteet
26.03.2009

Politiikan rehellinen vastuu

Kaikissa Suomen yliopistojen ylioppilaskunnissa sitoutumattomat listat ovat keränneet suurta suosiota, ainakin sen vähemmistön piirissä, joka on käyttänyt oikeuttaan äänestää. Samaan aikaan ongelmaksi on muodostunut puoluepolitiikan mustamaalaaminen, ja tätä kautta demokratian keikuttaminen. Sitoutumattomiksi esittäytyvät toimijat on monissa puheenvuoroissa esitetty parempana vaihtoehtona puoluepoliittista kantaa tunnustaviin ryhmiin nähden, aina siihen pisteeseen asti, että jotkut ovat ääneen toivoneet puolueiden toiminnan kieltämistä ylioppilaskunnissa.
Politiikka on kansankieliseltä määritelmältään yhteisten asioiden hoitoa. Näin ollen kaikki ylioppilaskuntatoiminta on politiikkaa. Onnistunut poliittinen toiminta vaatii tuekseen sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä, eli omien arvojen tunnustamista ja niiden toteuttamista käytännössä. Poliittisten puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöt soveltuvat tähän työhön erinomaisesti. Ensinnäkin niiden jäsenille huomautetaan tarpeen vaatiessa liiallisesta omaan napaan tuijottamisesta sekä katto-organisaation että yhteistyökumppanien taholta. Toisekseen poliittista listaa äänestäessään voi luottaa siihen, että vaikka juuri oma ehdokas ei paikkaa saisikaan, listalta valituksi ei tule sikaa säkissä, vaan kaikki sitoutuneen listan ehdokkaat tuntevat ryhmänsä yhteiset arvot ja tavoitteet, vaikka olisivatkin kyseenalaistaneet ne jossain vaiheessa.
Ylioppilaskuntien edustajistovaalien tärkein ongelma on onneton äänestysaktiivisuus. Edustajiston toiminnan edustuksellisuus on kyseenalaista, kun äänestämään vaivautuu kolmasosa äänioikeutetuista. Huolehtikaa siis siitä, että kaverinnekin äänestävät itsensä kuuluviin. Tasa-arvon nimissä älkää syrjikö niitä listoja tai opiskelijoita, jotka ovat julkisesti uskaltaneet altistaa itsensä kompromisseille eli tunnustavat jonkin puolueen arvot omakseen.
Poliittisesti sitoutuneet ovat myös korvaamaton linkki poliittisen elämän päättäjiin oman puolueensa osalta. Tuskinpa eduskuntaan vielä hetkeen olla valitsemassa maamme terävimpiä sitoutumattomia.
Turun kokoomusopiskelijat