Toimitukselta
26.08.2015

Rajan takana

Valmistuminen on raja. Se jakaa ajan kahtia. Monelta osin se tekee sen hyvin selkeästi. Opiskelijakortti joko on tai ei ole voimassa. Alennusten rauettua junamatkan hinnalla voi ajella vaikka koko päivän samaa matkaa halpabussilla edestakaisin.

Suurin osa asioista ei kuitenkaan ole joko – tai. Tässä lehdessä on juttu opiskelijoista, jotka ovat hetkeksi kokonaan vaihtaneet puolta ja hypänneet rajan yli työelämään. Haastatteluissa tuli sivulauseissa esille se, mitä rajoja itse asetetaan valmistumiselle. Tämä täytyy tehdä nyt, kun vielä voi.

Tällaisia asioita ovat esimerkiksi matkustaminen ja ulkomailla asuminen. Tulevaisuudessa jalassa roikkuu ehkä vakityö, pari lasta, asuntovelka ja muita saman luokan rajoitteita. Myös uusia aloja, sivuaineita ja opintokokonaisuuksia kokeillaan ikään kuin koskaan enää tulevaisuudessa ei olisi mahdollisuutta oppia mitään.

Osa rajoitteista on tietysti todellisia. Kokonaisia perheitä ei pakata helposti mukaan vieraaseen maahan lyhyen harjoittelujakson takia. Harva asia kuitenkaan sementoituu ikuisiksi ajoiksi, vaikka vähän vakiintuisikin. Koulutus ei ole putki, joka päättyy valmistumiseen.

Julkinen keskustelu koulutuksesta on yleensä vain puhetta opintotuesta ja lukukausimaksuista. Alalla tapahtuu kuitenkin muutakin. Tämän vuoden alusta astui voimaan uusi laki kaikkien alojen erikoistumiskoulutuksista. Kyse on kokonaan uudesta koulutusmuodosta tutkinto-opiskelun ja täydennyskoulutuksen rinnalle.

Koulutukset on tarkoitettu jo valmistuneille ja ne toteutetaan työelämän kanssa yhteistyössä. Tarkoitus on, että osallistuja pystyy toimimaan oman erityisalansa asiantuntijana vaativissakin tehtävissä. Kaikkea ei voi, eikä tarvitse haalia kokoon ennen valmistumista.

Osalla aloista, esimerkiksi psykologiassa ja lääketieteessä, vastaavia koulutuksia on jo ollut. Nyt laki koskee kaikkia aloja, ja koulutuksia perustettaessa hallitus lupaili niille ensimmäisiksi vuosiksi valtionavustuksia. Uusia sisäänottoja on jo vuoden 2016 alussa.

Elämässä on hyvä ennakoida, mutta harva meistä on siinä kovin hyvä. Sen takia on hyvä, että rajan takanakin voi vielä tarkentaa suuntaa.

Wilhelmiina Palonen

Kirjoittaja on Turun ylioppilaslehden toimittaja, joka matkustaa mielellään halvalla ja epämukavasti, nyt kun vielä voi.