Kolumni
09.03.2010

Siltaa rakentamassa

Helmikuussa julistettiin suunnittelukilpailu Aurajoen ylittävän, uuden kevyen liikenteen sillan yleissuunnittelusta. Silta on osa Ihmiselle parempi keskusta -hanketta. Moni ei kuitenkaan koe sillan parantavan keskustaa, pikemminkin sen pelätään pilaavaan Aurajoen merkittävää kulttuurimaisemaa. Myös sillan sijoituspaikkaa on kritisoitu kovaäänisesti: eihän uusi silta johda mihinkään!

Itse lukeudun sillan kannattajiin. Uskon että uusi kevyen liikenteen silta, kaupungin pyörätieverkoston kehittäminen sekä kävelykeskustan laajentaminen edistävät hyötyliikuntaa ja elävöittävät keskustaa. Sillan paikka Kauppiaskadun ja Rettiginrinteen välillä on tähän tarkoitukseen mitä mainioin. Silta ja siihen liittyvät kevyen liikenteen väylät tulevat nivomaan yhteen kaupallisen keskustan korttelit, kirjastokorttelin sekä historiallisen kulttuurikorttelin. Kun tulevaisuudessa kävelee Kauppatorin Kauppiaskadun puoleista laitaa ja katsoo kohti jokea, tulee silta toimimaan Kauppiaskadun jatkeena, ja houkuttelemaan liikkumiseen jokirannan suuntaan. Kauppiaskadun pää on muutettu viihtyisäksi ja vehreäksi pihakaduksi, paikaksi jossa voi nauttia vaikka kirjastosta lainatusta kirjasta. Sijainti on erittäin hyvä myös ajatellen sillan toimivuutta joen itärannalta käsin. Yliopistojen ja Kupittaan suunnalta tuleva pyöräliikenne pääsee uutta siltaa pitkin suorinta reittiä ydinkeskustaan, kun Hämeentien pyörätietä jatketaan sillalle ja uudistettua Kauppiaskatua pitkin pääsee pyöräilemään Yliopistonkadulle saakka.

Hyvä suunnittelu takaa, ettei sillasta tule pelkkää passiivista esteenylittämisrakennelmaa vaan paikka, joka kutsuu ohikulkijoita viihtymään, pysähtymään ja nauttimaan maisemista. Turussa on jo yksi vastaava silta, Teatterisilta. Teatterisillan rakentamista vastustettiin aikoinaan raivokkaasti, mutta tänään se on monen turkulaisen päivittäin käyttämän kulkureitin tärkeä sidoskohta, monelle myös pysähtymisen paikka. Uusi kevyen liikenteen silta voisi sijaintinsa kannalta toimia vielä Teatterisiltaakin paremmin tällaisena viihtymisen siltana, sillä alue on vehreämpi ja hiljaisempi kuin Teatterisillan alue.

Silta voi siis ylityksen lisäksi tarjota myös elämyksen. Tämän koin itse yhtenä viime kesän lämpimänä iltana, kun istuin hyvässä seurassa Teatterisillan penkillä nauttimassa eväistä. Siinä istuessani mietin miten mahtavaa on, että kaupungin keskustassa voi viettää tällaisia hetkiä. Toivottavasti saan kokea vastaavia elämyksiä uudella kevyen liikenteen sillalla kesällä 2013.

MIKAELA SUNDQVIST

Turun kaupunginvaltuutettu ja ympäristö- ja kaavoituslautakunnan jäsen (vihr)