Kolumni
14.02.2013

Soidin ei kaipaa sovellusta

"Hei! Tämä on mahtava levy!"

"Tiedän!"

"Minun nimeni on Laura."

"Minä olen Rob. Tule takaisin ensi viikolla, niin nauhoitan sinulle kasetin."

Sieltä se alkaa, levysoittimien takaa – erään musiikkinörtin rakkaustarina kauniin vaaleaverikön kanssa kirjassa ja sittemmin myös elokuvassa nimeltä High Fidelity.

Klubilla soivan musiikin kommentointi onkin luonteva tapa avata keskustelu kiinnostavan tiskijukan kanssa. Hei, tykkään siitä mitä teet. Ehkäpä tykkään sinustakin.

Minäkin olen joskus rohjennut lähestyä mukavaa deejiitä musiikista puhumisen varjolla. Ja vaikkei saisikaan vastakaikua, on silti hauskaa jutella toisen musiikki-intoilijan kanssa.

High Fidelityn Robista ja Laurasta tulee pariskunta. Seuraa kädestä pitelyä, naurua ja pakahtumisen tunteita. Ja myöhemmin pettämistä, riitoja, kyräilyä ja vihaisia puheluita. Sellaiset asiat kuuluvat elämään ja rakkauteen.

Nyt lemmenjanoisten klubbaajien ja tiskijukkien välinen kanssakäyminen on kuitenkin vaarassa. Syy on älypuhelimien, noiden 2010-luvun syntisäkkien.

Hei, älä turhaan lähesty tuontioluesta ja omasta erinomaisuudestaan päihtynyttä hyvännäköistä dj:tä, jos haluat tietää mikä kappale soi juuri nyt. There's an app for that! Sovellukset kuten Shazam ja Soundhound tunnistavat parhaillaan soivan musiikin yhdellä napin hipaisulla. Tuossa tuokiossa ruudulla lukee biisin nimi, esittäjä, levy ja tietysti linkki verkkokauppaan, josta voit ostaa kappaleen puhelimeesi.

Kukaan ei enää lähesty dj:tä kysyäkseen, mikä kappale nyt soi.

Toisaalta musiikkisovellus voi pelastaa ihmisen monelta itkulta ja hammasten kiristykseltä. Jos Laura ei olisi mennyt juttelemaan Robille Double Door -klubilla, ei Rob olisi koskaan voinut pettää Lauraa. He eivät olisi päätyneet eroamaan eikä Robin olisi tarvinnut kärvistellä ajatellessaan Lauraa tämän uuden, huonoa maailmanmusiikkia kuuntelevan niljakepoikaystävän kanssa.

"Sinä olet sama ihminen kuin aina ennenkin. Minä en ole", sanoo Laura, kun Rob kysyy, miksi he erosivat.

Ihmiset ja heidän tunteensa ovat samoja kuin aina ennenkin. Levyjen soittaminen ei ole. Kuka ehtii luoda pitkiä katseita dj-kopin suuntaan, jos katse on nauliutunut älypuhelimen ruutuun?

Asianhan pitäisi mennä niin kuin Rob kiteyttää: "Lupaavien naisten tapaaminen kuuluu tiskijukkien elämään."

Rob ja Laura palaavat lopulta yhteen. Musiikintunnistussovellukset eivät ehtineet heidän rakkautensa tielle, sillä Nick Hornby kirjoitti heidän tarinansa ennen älypuhelimia.

Lähde viikonloppuna baariin. Poista sovellus puhelimestasi. Lähesty paikallista tiskijukkaasi.

ANNI KEMPPAINEN

Kirjoittaja on yrittänyt päästä käsiksi romanssiin sekä klubikävijänä että dj:nä.