Mielipiteet
03.10.2012

Töitä Turussa valmistumisen jälkeen?

Turku on opiskelijoiden kaupunki, sillä noin joka kuudes kaupunkilainen on korkeakouluopiskelija.

Opiskelupaikkoja Turussa siis on, mutta opintojen jälkeen tilanne on hankala – suurelle osalle koulutetuista ei valmistumisen jälkeen löydy kaupungista oman alan töitä. Opiskelijoita kuitenkin kiinnostaisi työllistyminen Turun seudulle.

Kuten niin monet muut, minäkin muutin Turkuun opintojen perässä. Aloitin opiskelut historian laitoksella Turun yliopistossa syyskuussa 2000. Halusin myös jäädä Turkuun valmistumisen jälkeen, sillä opiskeluvuosien aikana kaupungista oli tullut kotini. Onnekseni töitä Turussa on tälle humanistille riittänyt – tosin erilaisissa pätkissä. Pisin allekirjoittamani työsopimus on tainnut olla vuoden mittainen noin seitsemän vuoden urani aikana. Moni ystäväni on ollut vähemmän onnekas ja joutunut muuttamaan pois kaupungista töiden perässä.

Turku ei siis taida olla yritysten ja työpaikkojen kaupunki.

Turku ei ainakaan houkuttele yrityksiä. Elinkeinoelämän Keskusliitto toteutti syksyllä 2012 tutkimuksen, jossa kartoitettiin 50 kunnan yritysmyönteisyyttä. Turku sijoittui vasta sijalle 37, mutta lähikunnat Kaarina, Raisio ja Lieto olivat kaikki neljän parhaan joukossa. Olisiko Turulla jotakin oppimista lähikuntien yritysympäristöstä?

Mielestäni Turkuun tarvitaan laaja kasvun strategia. Menneisyyden piilaaksoja on turha rakentaa, pikemminkin tulee hyödyntää kaupungin korkeakoulukentän ominaispiirteitä. Turku on suhteellisen tiivis yhteisö, jossa verkostoja on helppo luoda, mutta samaan aikaan se on monialainen eurooppalainen korkeakoulukaupunki. Tieteen- ja koulutusalat ylittäviä hankkeita on jo olemassa, mutta vielä on tilaa rohkeille ja omaperäisille kohtaamisille ja niiden tuotteistamiselle.

Kasvavia aloja ovat vihreä teknologia ja luova talous. Tulevaisuudessa kaikki liiketoiminta-alat joutuvat sopeuttamaan toimintaansa kestävän kehityksen mukaiseksi. Tämän päivän innovaatio on huomisen standardi, erityisesti vihreässä teknologiassa. Edelläkävijä kääntää tiukkenevat säädökset kasvuksi ja uusiksi työpaikoiksi.

Kaupungin talouden parantamiseksi, verotulojen ja työpaikkojen lisäämiseksi tarvitaan suoraa ja avointa keskusteluyhteyttä kaupungin ja yritysten välille, jotta kaupunki voisi palvelulla yritysten tarpeita paremmin. Tämä ei suinkaan tarkoita hyvä-veli verkostoja vaan yritysten tasapuolista kuuntelemista.

Kunnissa tehtävät päätökset ja toimenpiteet vaikuttavat suoraan yritysten toimintaympäristöön ja menestymisen mahdollisuuksiin. Turun maine byrokraattisena ja riitaisena päätöksentekopaikkana ei ainakaan houkuttele tänne lisää yrityksiä.

Joka tapauksessa kaupungin, yritysten ja korkeakoulujen tulee yhdessä tehdä töitä, jotta opiskelijat voivat jäädä valmistuttuaan rakentamaan parempaa tulevaisuutta Turulle.

Kaisa Kutilainen

Filosofian maisteri

kuntavaaliehdokas (vihr)