Mielipiteet
25.02.2016

Transsukupuolisuus ja termit

Teksti:
Sade Kondelin

Tylkkärin numeron 1/2016 juttu ”Showpainia ja sukupuolipolitiikkaa” tarjosi mielenkiintoisen henkilökuvan ja näkökulmaa transsukupuolisuuteen. Ilahduin siitä, että toimitus reagoi pikaisesti palautteeseeni ja korjasi pari mukaan livahtanutta ongelmallista termiä nettiversioon. Transterminologia on monelle vielä uutta, ja voi olla vaikea hahmottaa, miksi sanavalinnoilla on väliä. Miksi esimerkiksi on tärkeää puhua sukupuolenkorjauksesta eikä -vaihdoksesta?

Transsukupuolisiin kohdistuu edelleen runsaasti ennakkoluuloja, ja vanhentunutta tietoa on liikkeellä paljon. Sukupuolenvaihdosta puhuminen ruokkii käsitystä, jonka mukaan transihminen kuuluu hänelle syntymässä määritettyyn sukupuoleen ennen vaihdosta, jonka seurauksena hänestä tulee oman sukupuolensa edustaja. Valtaosa meistä kuitenkin kokee olevansa omaa sukupuoltaan jo ennen lääketieteellistä korjausprosessia ja haluaa tulla kohdatuksi sen mukaisesti. 

Vaihdoksesta puhuminen viestii, että ihmisen omaa ilmoitusta sukupuolestaan ei tarvitse kunnioittaa, ellei hän ole käynyt läpi lääketieteellisiä toimenpiteitä. Lisäksi siitä saa helposti sellaisen käsityksen, että sukupuolenkorjausprosessi olisi äkillinen juttu. Todellisuudessa se kestää Suomessa tyypillisesti vähintään kaksi vuotta. Kaikki eivät myöskään käy läpi lääketieteellisiä korjaushoitoja. 

Sanoilla on väliä. Kukaan ei oleta, että kaikki osaavat heti käyttää oikeita termejä: lipsahdukset kuuluvat ihmiselämään. Kielenkäytön korjaaminen pyydettäessä on kuitenkin pieni vaiva suhteessa hankaluuksiin, joita ennakkoluulot ja väärinkäsitykset transihmisille aiheuttavat.

Sade Kondelin
Tohtorikoulutettava
Sukupuolentutkimus, Turun yliopisto