Pääkirjoitus
26.01.2018

Tulos ja ulos: kutistuuko gradu?

Teksti:
Nella Keski-Oja

Gradukurssin kuormittavuus riippuu osin oppiaineesta.

"Helsingin yliopisto laskee valmistumisen rimaa – ’Gradukammosta’ halutaan eroon ja opiskelijat nopeammin ulos”, uutisoi Helsingin Sanomat tammikuussa.

Kyse on Helsingin yliopiston gradurempasta: lopputyöltä vaaditaan nyt neljännes vähemmän opintopisteitä kuin aikaisemmin, siis 30 noppaa 40:n sijaan.

Lehti listaa ”höllennykselle” monta syytä, joista yksi on raha. Kun opiskelija saadaan aikaisempaa tehokkaammin ulos, kilahtaa yliopiston kirstuun valtion euroja. Ja tästä, valmistuvista opiskelijoista saatavasta, rahasta yliopistot ovat riippuvaisia.

Myös seuraava syy kietoutuu kahisevaan. Helsingin yliopisto muovaa lopputyöt vastaamaan laajuudeltaan kansainvälistä tasoa, jolla 30 opintopisteen tutkielma on yleinen. Kun yliopistot ovat alkaneet tarjota EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville maksullisia tutkintoja, on asiakkaan myös pystyttävä valmistumaan kahdessa vuodessa.

TULEVAISUUDESSA pisteiden viilaus voi tulla ajankohtaiseksi myös Turun yliopistossa. Täällä markkinoinnin graduun riittää 30 opintopisteen puserrus, kun taas poliittisen historian tutkielmaa huhkitaan 40 nopan verran. Kansainvälisiä maisteriohjelmia kuvaa samanlainen kirjo.

Viimeinen syy graduremppaan onkin tutkintovaatimusten yhtenäistäminen.

PISTEIDEN karsiminen ei itsessään ole hyvä tai huono asia, sillä gradu on vain yksi – joskin iso – osa opintoja. Kaikki riippuu sitä, miten kokonaisuus rakennetaan.

Parhaimmillaan aikaisempaa kevyempi gradu voi antaa paljon: Lopputyön saa näppärästi kokoon yhdessä lukukaudessa, maisteriopinnot monipuolistuvat ja laadukas ohjaus varmistaa, että suppea gradu ei tarkoita sisällöltään köyhää.

Riskejä ei sovi unohtaa: Heikkeneekö gradujen laatu? Osaako ohjaaja neuvoa opiskelijaa, jotta työmäärä vastaa opintopisteitä? Millaisia kursseja laajan gradun tilalle tulee?

GRADUOHJAUS on syytä nostaa uudistuksen keskiöön. Mikään ei  karkota gradukammoa yhtä tehokkaasti kuin pätevät ja riittävät neuvot.

Valitettavasti Turussa on yhä oppiaineita, joissa opiskelija tarpoo gradutaipaleensa ilman kompassia, kunnon ohjausta. Tähän on tultava muutos.

Kun iso G vihdoin osuu omalle kohdalle, pidä mielessä tämä: Hyvä gradu on valmis gradu.

 

Nella Keski-Oja, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi