Kolumni
18.05.2015

Uskaltaako tätä kysyä?

Teksti:
Sofia Thurén
  • Kuva: Juho Aittokallio

Sofia Thurénia nolottaa tyhmä kysymys ihonväristä.

Opin hetki sitten internetiltä, että on epäkohteliasta kysyä pitkiltä ihmisiltä, kuinka pitkiä he ovat.

Nettimeemissä kaveri jakaa käyntikorttia, jossa luetellaan vastauksia. 206 cm. Ei, en pelaa koripalloa. Sää täällä ylhäällä on oikein kaunis. 

Ennen meemiin törmäämistä olin aina äimistelemässä ääneen hujoppeja. Vau, oletpa pitkä! En ymmärtänyt, että pitkää ihmistä turhauttaa vastata samoihin, ulkonäkökeskeisiin kysymyksiin jokaisella ensitapaamisella.

Ajatus ei ollut kuitenkaan vieras. Välttelen tietoisesti ”mistä olet kotoisin” -kysymystä.

Vaikka maahanmuutto ei ole Suomessa mikään uusi juttu, erinäköisen ihmisen oletetaan syntyneen jossain muualla. On epäreilua, että toiset meistä joutuvat kantamaan ihonvärissään stereotyyppistä tarinaa ja törmäämään jatkuvasti oletukseen jonkinasteisesta ulkomaalaisuudesta. Se on varmasti vielä ärsyttävämpää kuin pituuden utelu.

Samalla kuitenkin ajattelen, ettei voi olla väärin olla vilpittömästi kiinnostunut toisesta ihmisestä. Entä jos tahtoo tietää lisää taustatarinasta, vaikka kaveri onkin murteensa perusteella kasvanut Porissa? Miten siitä kysytään kohteliaasti? ”Hei, sulla kun on toi afro. Vähänkö hieno, miten sait sen?” Miksi näiden asioiden kysyminen tuntuu niin vaikealta, jotenkin niin… rasistiselta?

Vähemmistöillä on oikeus määritellä itse, mitkä kysymykset tuntuvat ahdasmielisiltä tai miten niitä kuuluisi esittää. On totta, ettei ihonväri tai sen tausta ole niin merkittävää ihmisessä, että se on pakko saada selville. Mutta myös kysymättä jättäminen rakentaa eriarvoisuutta. Vaikeneminen kunnioituksen vuoksi muuttuu helposti rajaksi meidän ja teidän välille.

En tiennyt, miten asiaa kuuluu lähestyä kohteliaasti, joten pyysin opastusta kurditaustaiselta kaveriltani. Vastaus on niin itsestään selvä, että vähän nolottaa koko keskustelu.

Tietenkin saa kysyä, sillä ihmiset puhuvat mielellään itsestään. Mutta älä vähättele toisen suomalaisuutta kysymällä, mistä olet kotoisin. Kysy sen sijaan, mistä päin maailmaa juuresi ovat. Muista tilannetaju. Tutustu vähän ennen kuin utelet perhetaustoista.

Yksinkertaistettuna: Ole kiinnostunut, mutta kohtelias. Ei siinä ollutkaan mitään jännitettävää.

 

Kirjoittaja on YleX:n toimittaja, joka tekee helpoista keskusteluista kiusallisia punastumalla.