Kolumni
26.03.2009

Utupaikalla: Ostovoima olkoon kanssanne

Tarkkasilmäiset todistavat näillä tienoin kopulaatiota. Runoilija ja yhteiskuntatieteskelijä vapauttavat nuijapäänsä vuoroviikoin.

Vielä vuosisata pari sitten höperöt pöperöparrat pinnistelivät teollisen ja teknologisen edistyksen nimissä etujoukkoajatteluaan ja päättivät yhdessä tuumin, että kaikki mahdolliset teollistumisen tuottamat ongelmat pystyttäisiin vaivatta ratkaisemaan teollisuutta lisäämällä, rakentamalla koneita, jotka puhdistavat toisten koneiden jäljet, mikä tietenkin asetti vaatimuksen tehdä vielä vähän koneita edellisiä koneita auttaneiden koneiden rakentamisesta aiheutuneen sotkun siivoamiseen jne. jne...
Se ei tietenkään onnistunut ja tästä onkin opittu paljon nykyiseen avaruusaikaan saavuttaessa.

Suomessa on näet ilmeisesti jo aivan selväpäistä ajatella, että rahamarkkinoiden ylivallan mukanaan tuomista ongelmista selvitään rahamarkkinoita kiihdyttämällä ? vain kulutus estää laman! ...enemmän kivääreitä ja sota loppuu! Jos piestyä piestään lisää, lakkaa se ainakin valittamasta. Älköön mikään viherpiiperrys tai kukkahattuhörhöily estäkö pahan valtakuntamme vastuullista viskaalijoukkoa ajattelemasta parastamme patistamalla varatonta ottamaan lainaa ja ostamaan itselleen omatuntoa.
Sillä kuten Kekkonen, myös Vanhanen hiihtää tätä nykyä ja ennen pitkää, kun alamäki on alkanut, myös kalastaa muutakin kuin nukkuvien ääniä. Luonnon äärellä suositellaan ostamaan, sitten ostamaan lisää, jotta ainakaan ostaminen ei loppuisi, vaikka mitään myytävää ei enää olekaan. Imperiumin vastaisku on uusi tarjouskampanja jälleen muodikkaiden sähkökärpäslätkien saattamiseksi joka kotiin.

Suosittelen kuitenkin päinvastoin, että kaikki sulkeutuvat kotiinsa ostamatta mitään. Kieltäytykää kaikista kaupoista, jopa sinunkaupoista, sillä niidenkin avulla mielevät hidalgomme saavat meidät mukaan taistelemaan tuulivoimaa vastaan. Viettäkää joutoaikaa, oi oblomovit, kuluttakaa ainoastaan älyänne, ja ryömikää pois sopistanne laman viimein loputtua ja todetkaa ettei teille käynyt kuinkaan, vaikka ette ostaneetkaan itseänne valtion kansalaisiksi. Kun näet tähyämme ylimpiin kerroksiin, rehellisen sinivalkoisen kulutuksen penthouseihin, me myös puramme samalla alimpia kerroksia pois.
Kun niiden huomataan hävinneen, on jo liian myöhäistä ? vielä hetkisen äimistynyt kuluttaja leijuu ilmassa kuin piirretyn sankari, joka on juossut yli kuilun reunan, mutta harhan hälvetessä hänkin putoaa ja liittyy poikkeustilan kaupunkiin kuljettamaan rosvojoukkoon, joka varastaa televisioita puodeista päästäkseen katsomaan rappiomerkantilisminsa hilpeää apokalypsia suorana lähetyksenä.
Ville-Yoda Sutinen

Turun ylioppilaslehti 6/2009 (27.3.)