Kolumni
31.01.2013

Uuden ajan seuramatkat

Missähän vaiheessa matkustaminen muuttui aivan toisenlaiseksi?

Helppo vastaus on tietenkin, että höyrylaivan, kaksitason ja niiden kehittyneempien muunnelmien kautta. Siinä, missä matka pohjolasta vaikkapa Berliiniin tarkoitti muutama vuosisata sitten melkoista vaarojen ja epämukavuuksien taivalta, on se nykyisin mahdollista taittaa parin tunnin yläilmakyydityksenä Angry Birds ja einestapakset seuranaan.

Tämä ei kuitenkaan ole se omakohtaisesti kokemani muutos, sillä aika samanlaisena homma on koko aikuisikäni pysynyt: suihkukoneita, makuuhyttejä, kahvia asemalaitureilla. Tarkoitan matkailun sosiaalista puolta. Aiemmin matkalle lähteminen tarkoitti edes jonkinlaista erkanemista omasta sosiaalisesta piiristä, mutta nykyään sosiaalisen median muurahaiskeko sihisee taskussa paikasta riippumatta. Ja vaikka roaming-data maksaakin kultaa ja mirhamia, pelastavat avoimet verkot nettiriippuvaisen kulkijan päivän.

Voidaan tietenkin kysyä, onko kyse enää mieltä avartavasta matkailusta, jos naamataulu lepää suuren osan ajasta näytöllä jolta pomppivat tutut tykkäykset ja inhokit tasaisena tatinana. Mutta on asiassa toinenkin puoli – mukana naarattavaa verkkomaailmaansa kun on kätevää avartaa tien päällä.

Matkustin pari viikkoa sitten Hollannissa kuvausmatkalla kaupungista toiseen. Olin väsynyt lyhyeksi jääneestä yöstä ja sain juuri ja juuri harhailtua ajoissa minut seuraavaan kohdekaupunkiin vievään junaan. Hyvin mennyt reissu herätti kuitenkin hilpeyttä, ja aloin aikani kuluksi jutella vieruskaverini kanssa niitä näitä. Uusi tuttavuus paljastui paitsi sangen mukavaksi, myös saman alan ihmiseksi. Ennen junan vaihtoa olimmekin vaihtaneet liudan linkkejä Instagram-syötteistä portfolioiden osoitteisiin alavien peltojen juostessa ikkunoiden toisella puolen.

Tiemme erkanivat, mutta molemmat jatkoivat toistensa matkojen kulun seuraamista. Koin lastenlaulumaisesti saaneeni uuden toverin, ja vaikka tieni jatkui yksin, sain sitä varten aika ajoin hyviä reittiohjeita – ainakin silloin kuin temppuilemattoman wi-fi:n onnistuin löytämään.

Lauri Hannus

Kirjoittaja on valokuvaaja ja kulttuurihistorian opiskelija, joka ei poistanut tiliään Instagramista, vaikka uhkasi tehdä niin.