Pääkirjoitus
04.04.2019

Vaaleissa väärinkäytetään tietoa ja tunteita – poliitikoilta toivoisi samaa kuin journalismilta, totuuden tavoittelua

Teksti:
Teemu Perhiö
Kuvat:
Anni Savolainen

Sinun mielipiteesi. Sinun ehdokkaasi. Vaalien alla saat lukea juuri ne iskulauseet, jotka haluat kuulla.

”Suomalainen liha on ilmastoteko.”

Poliitikot valehtelevat tietoisesti. Ja mitä sen väliä, jos tärkeintä on mielipide eikä tieto? Ehdokkaiden testaamiseen tehdyistä vaalikoneistakin etsitään vain omakuvaa.

Siksi biiffi on banaania parempi.

Lupauksista tulee retoriikkaa. #Koulutuslupaus oli siitä raaka läpivalaisu: puolueet julistavat, minkä äänestäjä haluaa kuulla.

Sinun tietosi. Sinun ehdokkaasi. Sosiaalinen media muuttaa vaalimainonnan logiikkaa. Televisiotentin lupaukset ovat hakuammuntaa, mutta Facebookissa ehdokas voi räätälöidä viestit eri äänestäjille.

Moititko somessa pyörätielle pysäköiviä? Ehdokkaasi haluaa edistää kestävää liikkumista! Jouduitko pysähtymään punaisiin valoihin? ”Autot kuuluvat teille.”

Verkon keitosta hämmentävät ulkomaiden vaikutusyritykset ja trollit – hienovireisesti ja pienin resurssein. Hyväksikäytön kohteena ovat tunteet.

Paheksuvasta jakajasta tulee aavistamattaan vaalityöntekijä, kun väkivaltaisen videon julkaissut puolue pääsee esiintymään sananvapauden puolustajana.

Vihapuhe heijastuu vaalikentille väkivallan uhkana, puoluetuet valuvat Piilaaksoon.

Sinun äänesi. Meidän demokratiamme.

Olemme ulkoistaneet tiedonhankinnan algoritmeille.

Pitkään kypsytelty kupla torjuu maailmankuvaa murentavat näkemykset. Journalistitkin joutuvat tekemään sisältöratkaisuja klikkien perusteella.

Emme elä ”totuudenjälkeistä aikaa”. Totuus on siellä jossain, mutta sen tavoittelu vaatii itsensä haastamista.

Ilman totuudenmukaista tiedonvälitystä ja sen pohjalta käytyä keskustelua demokratia kuihtuu. Faktantarkistukselle ja objektiiviselle journalismille on huutava tarve.

Mutta pelkät faktat eivät pelasta. Tulkinta on välttämätöntä, jotta ympäröivää maailmaa voi yrittää ymmärtää.

Lehdistö ei ole erehtymätön. Journalistiseen prosessiin, kuten tieteeseen, kuuluu itsensä korjaaminen. Virheet oikaistaan, totuudenmukaisuuteen pyritään. Samaa toivon poliitikoilta.

Tylkkäri perkasi puolueiden vaaliohjelmat korkeakoulujen näkökulmasta. Mikä puolue on tieteen asialla, ketkä vannovat koulutuksen nimeen?

Julistukset tuskin toteutuvat sellaisinaan, mutta ne kertovat puolueiden prioriteeteista.

Teemu Perhiö, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi