Mielipiteet
03.11.2015

Vaalilautakunnan puheenjohtaja puolustautuu syytöksiltä

Kuvat:
Sampo Rouhiainen

Syyte: Edustajistovaalit ovat riviopiskelijalle uuvuttavan tylsä tapahtuma. Edustajisto päättää asioista, jotka eivät kosketa merkittävästi suurinta osaa opiskelijoista.

Virallinen tiedotus tuuttaa informaatiota vaaleista, jotka eivät voisi vähempää kiinnostaa keskiverto-opiskelijaa. Eniten ääniä saa kuitenkin joku, joka on asioihin perehtymisen sijaan käynyt vaan runsaasti juhlissa ja hankkinut puolet tiedekunnastaan moikkaustutuiksi. Edustajisto ei tee juuri mitään.

 

Puolustus: Perutaan vapun lakitus ja piknik. Tottakai yhden päivän aukiolo TYY:n kanslialle riittää syksyllä. Tulkoon silloin kaikki pitkänä jonona hakemaan opiskelijakortteja tai niihin tarroja! Lopetetaan turhat keskustelut opinnoista yliopiston suuntaan; asiat ovat hyvin nyt. Kyllähän professorit osaavat täydellisesti samaistua opiskelijoiden asemaan ja tilanteeseen.

Liittyvätkö nuo asiat sitten jollain tavalla edustajiston toimintaan? Aivan varmasti liittyvät. Pitäkää penkeistänne kiinni, sillä nyt mennään asiaan ja lujaa: edustajistovaalit ovat täällä.

Vuosittain edustajiston päättämiin asioihin kuuluvat esimerkiksi talousarvio ja toimintasuunnitelma. Sanat eivät herätä kaikissa intohimoja, mutta kyseiset dokumentit kätkevät sisäänsä edustajiston todellisen ohjausvallan. Edustajisto päättää, mitä ylioppilaskunta tekee ja millä resursseilla.

Laitetaan siis traditiovarat nollille ja heitetään vapulle hyvästit? Päätetään säästää työntekijöiden palkoista, jolloin kanslia palvelee opiskelijakorttiasioissa vain tunnin viikossa? Nipistetään asiantuntijoiden työstä opiskelijan paremman huomisen eteen, jolloin monet kehitysideat jäävät yliopiston korvilta kuulematta? Nämä kaikki ovat esimerkkeinä vain yhden kokouksen päätettävinä olevista asioista ja niiden vaikutuksista.

En usko että yllä esitetyt kärjistetyt olosuhteet ovat lähellä todellisuutta, mutta ne ovat oivallisia kuvastamaan sitä voimaa, joka vaaleissa valituilla edaattoreilla on käsissään. Juuri tästä syystä edustajistovaalien pitäisi kiinnostaa meitä kaikkia.

Älkää pelästykö innokkaasti kampanjoivia ehdokkaita, vaan keskustelkaa heidän kanssaan.

Ylioppilaskunnan tehtäväksi on laissakin mainittu osallistuminen yliopiston kasvatustehtävän hoitamiseen valmistamalla opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. Edustajistovaalit ovat hyvä tilaisuus harjoittaa tiedonhankintataitoja ja itselle soveltuvan ehdokkaan valitsemista. Kuka ajaa itsesi näköistä ylioppilaskuntaa ja puolustaa sinunkin näkemyksiäsi? Seuraa vaalihuumaa ja äänestä ehdokasta, joka jakaa arvosi.

Matti Vähä-Heikkilä

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja