Kolumni
17.10.2012

Vaalilottoa

Vaalikoneiden kilpavarustelu käynnistyy jälleen. Jokaisella varteenotettavalla medialla näyttäisi olevan omansa. Äänestäjä on kiitollisessa asemassa, kun tietoa äänestyspäätöksen tueksi on paljon. Joskus vaalikoneen tulos saattaa yllättää, jopa järkyttääkin: "Tällainenko minä olenkin? Mitä vaalikoneen tulos kertoo minusta?"

Aina vaalikoneen tuottama ehdokas ei välttämättä edusta omia arvoja tai edes omaa puoluekantaa. Onneksi vaalikoneissa ehdokkaiden antamiin vastauksiin ja perusteluihin pääsee tutustumaan tarkemmin, jonka jälkeen valistuneen päätöksen tekeminen on helpompaa. Ehdokkaan omatkin verkkosivut ovat vain klikkauksen päässä. Lähes jokainen tuntee myös jonkun ehdokkaan Facebookissa. Nykyäänhän kukaan ei ole juuri mitään, ellei ole sosiaalisessa mediassa.

Vaalikoneiden ongelma tahtoo olla se, että ne tuottavat kärjistettyjä tuloksia. Jos kysymyksiin vastaa aina 'täysin samaa mieltä' tai 'täysin eri mieltä', tulokset tahtovat sijoittua oikeisto-vasemmisto-akselin ääripäihin tai pienpuolueisiin. Sopivan lipevä ammattipoliitikko tai järjestöjyrä ei vastaa kysymyksiin näin kärkevästi ja osaa myös perustella miksei.

Mikä sitten on äänestäjän vastuu? Kukaan tuskin myöntää äänestävänsä vaalikoneen antamaa ensimmäistä vaihtoehtoa hetkeäkään harkitsematta, vaikka tuloksia on hauska jakaa ystäville ja kummastella niitä yhdessä. Onneksi Suomessa on vaalisalaisuus, joten kukin voi tehdä, kuten parhaaksi katsoo. Vaalikone, kuten mikä tahansa media, tulisi sijoittaa oikeaan kontekstiinsa. Siitä voi olla apua, mutta sitä tulee myös arvioida kriittisesti.

Joissakin koneissa voi esimerkiksi painottaa itselleen tärkeitä asioita kuten vanhustenhoitoa, päivähoitoa, koulutusta tai julkista liikennettä. Äänestäjän vastuulla on siis edelleen määritellä, mitkä asiat ovat hänelle oikeasti tärkeitä. Juuri tässä piilee äänestämisen vaikeus. On mahdotonta äänestää oikein, ellei ole omia mielipiteitä, joihin ehdokasta voisi verrata. Vaalikonekaan ei anna valmiita vastauksia.

Onneksi tässä lotossa voi joskus voittaakin, jopa todennäköisemmin kuin siinä lauantaisessa. Numerojen arvonnan jälkeen oma ehdokas saattaa päätyä valtuustoon.

Jenni Elo

Kirjoittaja tekee mediatutkimukseen gradua vaalirahoituskohun uutisoinnista