Kolumni
16.01.2013

Väsyneet verenimijät

Alkuvuosi on Oscar-voittajien arvuuttelun aikaa. Samaan aikaan Hollywoodissa jaetaan kuitenkin myös Golden Raspberry -nimiset pystit. Erona isoveljeensä Razzie-palkinnoissa on se, että ne myönnetään kauden huonoimmille elokuville. Tämän vuoden voittajaksi povataan Twilight-sarjan päätöselokuvaa Breaking Dawn – Part 2.

Tuomariston edustaja John Wilson kertoi BBC:n haastattelussa seuraavaa: "Tämä on meidän vastineemme Taru sormusten herrasta -trilogialle. Kyseessä on viimeinen kerta, kun jäsenistömme voi mollata Twilightia."

Vampyyrisarja on saanut hartioilleen koko leffamaailman vihan, joka on lukuisten jatko-osien myötä kasvanut järjettömiin mittasuhteisiin. Twilightista on tullut eräänlainen elokuvallinen vastine 7 Päivää -lehdelle. Kukaan ei myönnä julkisesti pitävänsä siitä, mutta katsojaluvut puhuvat päinvastaista kieltä.

Twilightin dissaamisesta on tullut kulttuurinen normi, joka yhdistää ihmisiä kuin työpaikan taukohuoneen sanomalehti, olympialaiset tai säästä puhuminen. Robert Pattinsonin ja Kristen Stewartin näyttelijäsuorituksille irvailu tekee hetkessä kenestä tahansa pätevän kulttuurikriitikon. Lopuksi voidaan vielä heittää yläfemmat kultivoituneen maun kunniaksi. Aijai, hyvä me. Tästä voidaan jatkaa suoraan bisselle.

En uskonut koskaan sanovani tätä, mutta yhdentekevän teinisaagan leffateattereista poistumisen sijaan olen huomattavasti onnellisempi siitä, että kimaltelevat vampyyrit saavat myös tässä väsähtäneessä arjen keskustelussa lopultakin krusifiksin rintalastaansa. (Epä)kuolleen hevosen on nyt korkea aika laukata kohti auringonlaskua.

Twilight on hirveää paskaa, mutta neljä vuotta jatkuneet vampyyrivitsit eivät ole enää hauskoja. Tämän todisti viimeistään Twilight-buumin kulta-aikana julkaistu puistattava Vampires Suck -parodia, jonka onnistui paradoksaalisesti olla elokuvana vielä pilkkansa kohdettakin huonompi.

Tämän lisäksi vaivaannuttavaa on myös sarjan vihaajien universaalin yhteisymmärryksen aiheuttama suoranainen kulttuurifasismi. Ystäväni, joka tunnusti rohkeasti julkisesti pitävänsä elokuvista, sai välittömästi Maineen isolla M:llä. Miehen tyttöystävä kielsi tätä käyttämästä ostamaansa Twilight-huivia, koska kadulla lapsetkin nauraisivat moiselle. Joko olet leffasarjaa vastaan tai, luoja paratkoon, sen puolella.

Toivon syvästi, että vuonna 2013 löydämme tuoreempia läpän aiheita. Tämän suhteen toivo elää: horisontissa siintävät jo vuoden takaisen Nälkäpeli-elokuvan jatko-osat.

Tuomas Jalamo

Kirjoittaja on viestinnän opiskelija ja vapaa toimittaja, jota edes runsas valkosipulin nauttiminen ei ole pelastanut teinivampyyreiltä.