Pääkirjoitus
27.02.2017

Yo-kylän vuoro saada uutta väriä pintaan

Teksti:
Nella Keski-Oja

Lisää taidetta opiskelijoille! Turun ylioppilaskylä voisi hankkia muraaleita Yo-kylään ja ottaa taiteen systemaattisesti osaksi arkkitehtuurikilpailuitaan.

Betonissa on omaa särmikästä karaktääriään. Sen tunnustaa myös Museovirasto, jonka mukaan viisikymppiseksi ehtinyt Ylioppilaskylän länsiosa on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Nyt kuutiotalojen kaveriksi on mahdollisesti luvassa uutta. Kun Turun kaupungin kaunistamisrahasto tammi–helmikuussa uteli, mihin seuraava iso seinämaalaus eli muraali maalataan, ehdotti moni vastaajista juuri opiskelijoiden luottotyyssijaa, Yo-kylää.

Myös Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) toimitusjohtaja Kalervo Haverinen suhtautuu seinämaalaukseen avoimin mielin ja pitää julkisen taiteen lisäämistä kylään kannustettavana: ”Kyllä tällainen elävöittää.”

 

TÄTÄ LEHTEÄ VARTEN pyysimme kolmea taiteilijaa kuvittelemaan muraalien Ylioppilaskylän (Miltä muraalien Ylioppilaskylä voisi näyttää?). Heidän visioissaan harmaat pinnat muuttuvat mielikuvituksen, luonnon ja poliittisen sanoman taimitarhoiksi. Sellaisiksi, joiden silmuja ihmetellessä aivokuori kehrää ja askel kevenee.

Kaikkia teokset eivät tietysti miellytä, eikä tarvitsekaan. Yhtä oikeaa tulkintaa ei ole.

”Olisihan se tylsää tehdä hajutonta ja mautonta taidetta, joka ei herätä väittelyä”, kuten julkisia taideteoksia tehnyt taiteilija Anssi Kasitonni sanoo (Ornamo 6/2016).

Jos ja kun ensimmäinen seinämaalaus Ylioppilaskylään saadaan, on tarpeen muistaa, kuinka miesvoittoinen muraaliskene on. TYS:llä ja Turun nuorisopalveluilla on oivallinen mahdollisuus puuttua vinoumaan ja tilata teos nais- tai muunsukupuoliselta taiteilijalta.

Silloin sopivan tekijän etsiminen ei välttämättä ole yhtä nopeaa ja helppoa, mutta viestii arvovalinnasta: ongelma tunnistetaan ja siihen halutaan puuttua.

 

SAMALLA TYS VOI sitoutua ottamaan julkisen taiteen osaksi arkkitehtuurikilpailujaan – ja varaamaan teoksille myös rahaa. Kansainvälisen prosenttiperiaatteen mukaan TYS:n lähivuosien sadan miljoonan euron rakennuskustannuksista miljoonan voi vallan mainiosti suunnata taiteeseen.

Viihtyisyys on yksi keino päästä kaupungin tavoitteeseen tehdä Turusta Suomen paras opiskelijakaupunki vuoteen 2029 mennessä.

 

Nella Keski-Oja, päätoimittaja
tyl-paatoimittaja@utu.fi