Mielipiteet
15.02.2012

Yritykset uhkaavat opiskelijoiden työrauhaa

Turun vasemmisto-opiskelijat Avanti tuomitsee Red Bullin mainostempauksen Educariumin kirjastossa 30.1. Yritys kävi maanantai-iltapäivällä jakamassa ilmaisia tuotteitaan ja mainoksiaan kirjastossa lukeville opiskelijoille häiriten täten heidän rauhaansa. Mainoksen iskulauseita olivat muun muassa "Opiskelija, joka ei nuku luennolla, herää pian johtajan tuolilta." ja "Red Bull on aikamme juoma. Sen avulla jaksat puskea." Avanti pitää mainoksen sisältöä alentavana täsmämainontana, joka käyttää hyväkseen opiskelijoiden valmistumispaineita. Avantin mukaan Red Bull häiritsi häikäilemättömästi opiskelijoiden rauhaa hyödyntäessään kirjaston käyttäjien mahdollista väsyneisyyttä loppuiltapäivästä. Pidämme käytäntöä suomalaiselle kirjastofilosofialle vieraana ja opiskelurauhan törkeänä häirintänä. Red Bull, joka on jo aiemmin mainostanut itseään mm. TYYn tapahtumissa, kuten vaalitoreilla, on menettänyt lopullisesti luottamuksemme.

Seuraavassa ote yliopiston kirjastojen käyttösäännöstä:

"Työskentelyrauha

Mikäli kirjaston käyttäjä [tässä Red Bull] käytöksellään häiritsee kirjaston toimintaa tai muita käyttäjiä, häneltä voidaan kieltää kirjaston käyttö määräajaksi. - - Kirjaston työntekijällä ja yliopiston turvahenkilöllä on oikeus pyytää kirjaston toimintaa ja muita asiakkaita häiritsevää asiakasta poistumaan."

Avanti on huolissaan yliopisto-opiskeluun tarkoitetun tilan kaupallistumisesta. Olemme näreissämme myös yliopistolle, joka ei ole riittävällä otteella puuttunut yhä lisääntyvään yksityisten voittoa tavoittelevien yhtiöiden tunkeutumiseen opiskelijoiden arkeen eli opiskeluun. Mielestämme kaiken opiskelun tulee Suomessa olla vapaata kaupallisista etupyrkimyksistä ja opiskelurauhaa loukkaavasta mainonnasta.

Avantin mukaan on kohtuutonta, että voittoa tavoittelevat yritykset saavat toimia opiskelijoiden rauhaa selkeästi häiritsevästi jopa yliopiston tiloissa, mutta poliittisilta alayhdistyksiltä on kielletty kampanjointi yliopiston alueella kokonaan muutamia poikkeusajankohtia lukuun ottamatta. Esteet poliittisen ajattelun kehittämiselle ja mainonnan voimistuminen ovat Avantin mukaan osa laajempaa suomalaisen yhteiskunnan kaupallistumista. Vapaan sivistysyliopiston periaatteisiin kuuluu edistää tasa-arvoa ja demokratiaa, ei tukea kaupallisten yhtiöiden voitonpyyntiä.

Avanti vaatii yliopistolta päätöksenteon avoimuutta ja selkeitä pelisääntöjä yritysten toiminnalle yliopistolla. Yliopiston on avattava opiskelijoille sitä, millä periaatteilla se jakaa mainosoikeuksia alueellaan tiloissaan. Yliopisto ei ole kauppakeskus, jossa opiskelijat kuluttavat palveluita, vaan korkeakoulu, jolla on merkittäviä yhteiskunnallisia, myös epäkaupallisia tehtäviä.

Saska Heino

Turun vasemmisto-opiskelijat Avanti ry:n puheenjohtaja