Kolumni
03.10.2013

Zombi on poliittinen hirviö

Zombit ovat tylsiä. Ruumiskasalta toiselle laahustava pahanhajuinen, keskipäivän markettiasiakkaan näköinen ilmestys ei muutamalla juoksuaskeleella mielenkiintoiseksi muutu.

Zombeja on aina paljon. Niiden riekaleisista riveistä ei tule koskaan nousemaan Draculan kaltaista sukupolvesta toiseen kiehtovaa yksilöurheilijaa.

Nykymuottiin zombit valoi George A. Romeron törkeän ylikirjoitettu, anteeksi, klassinen trilogia, jonka ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1968.

Zombit nousivat parin vuosikymmenen horroksesta brittiläisen Danny Boylen 28 Days Laterin (2002) ja amerikkalaisen Robert Kirkmanin The Walking Deadin (2003) myötä.

Yhdysvalloissa samaan haarukkaan osuivat myös syyskuun aurinkoisen aamun terrori-iskut ja niitä seuranneet nopeasti epäsuosituiksi kääntyneet sodat. Britit sympatisoivat veljeskansaansa ja päätyivät rikoskumppaneiksi.

Yksikään mielenkiintoinen zombie-elokuva ei ole keskittynyt zombeihin. Keskellä erämaata hajoavan auton tapaan örvelöt vain tarjoavat mahdollisuuden käsitellä ihmisyyttä ja ajankohtaisia ongelmia.

New Yorkissa syntyneen Romeron suurin panos laahustajille ei suinkaan ollut niiden fyysisen olemuksen, taustan ja käyttäytymismallin vakiinnuttaminen. Merkittävintä oli sosiaalisen ja poliittisen kommentaarin mukaan ottaminen.

Yhdysvalloissa elettiin 1960-luvun jälkipuoliskolla kulttuurillisesti ja poliittisesti rappiollista ajanjaksoa. Vietnamin pikaposti lähetti sinkkiarkkuja ja nippa nappa taputeltu kansalaisoikeustaistelu ei sopinut vapaan maailman johtajan imagolle.

Zombit tarjosivat massoille kelpaavan kauhuelokuva-alustan, joka kuitenkin mahdollisti liki täysin itse hirviöiden unohtamisen. Verta ja irtojäseniä kansalle, kritiikkiä sitä kaipaaville.

Romeron Zombie-trilogian päätösosa julkaistiin vuonna 1985. Se saapui jälkiliukkaille. Zombien uudella kansallisvaltiolla Yhdysvalloilla meni sekä Reaganin että Clintonin aikana mukavasti. Vakavalle poliittiselle polemiikille ei ollut kysyntää ja näin ollen zombit olivat poissa muodista.

Kun 28 Days Later ja The Walking Dead nostetaan jalustalle, kadotetaan samalla konteksti. Zombit hyppivät tänä päivänä jatkuvasti silmille, koska länsimaalaisen populaarikulttuurin tehotuottaja Yhdysvallat elää taas moraalisessa kurimuksessa.

Jouko Luhtala

Kirjoittaja suosittelee Walking Dead -sarjakuvaa ja -videopeliä. TV-sarja sopii zombeille.