30.09.2010

Hulluudesta on professorille hyötyä

  • Professori Pasi Malisella ei ole kammiota, mutta sammiota tuli opiskeluaikoina käyteltyä.

Pasi Malinen omisti lisensiaatintyönsä oluenpanemisyhdistykselle.

Innovatiivisen liiketoiminnan ma. professori Pasi Malinen, mikä on lempijuomasi ja missä joit sitä viimeksi?

Olut. Viimeksi join sitä lauantaina lenkin jälkeen palautusjuomana.

Mitä julkaisuasi häpeät eniten?

Kirjoitin jenkeissä opiskelijavaihdossa ollessani tutkimuspaperin, jossa käytin lähteenä Pahkasikaa. Ei ollut kirjoja Suomesta. Pahkasika-magazine luki lähteissä. Sitä jos joku nyt lukee, niin saattaa asiaa vähän ihmetellä.

Toisella kerralla tutkimuksen tilaajana oli silloinen kauppa- ja teollisuusministeriö. He halusivat käytettävän sellaista menetelmää, joka oli täysin pöhkö. Eivät tienneet mitä halusivat. Ministeriön diplomi-insinöörityöntekijän mukaan tutkimukseen piti vain saada mukaan mahdollisimman paljon numeroita.

Typerin kysymys, jonka joku nokkela opiskelija on esittänyt luennolla?

Yhdellä vaihtarille joudun piirtämään esimerkin siitä, että hänen on helpompi vastata monivalintakysymykseen kuin esseisiin tentissä, kun kielitaito oli heikko. Yritin ensin englanniksi ja ranskaksi mutta lopulta piirsin tikku-ukoilla esimerkin taululle. Siitä lähdinkin sitten suoraan kansainvälisten asioiden toimistoon huutamaan pää punaisena, että miten tänne otetaan opiskelijoita, jotka eivät edes osaa englantia, kun se kuitenkin on täällä heidän opetuskielenään.

Onko sinulla kammio? Entä sammio?

Kammiota ei ole. Sammiotakaan ei löydy enää. Olin aikanaan perustamassa Pintahiiva eeyr:ää (ei edes yritetä rekisteröidä -yhdistys), silloin pantiin olutta. Omistin lisensiaatintyönikin Pintahiivalle.

Mitä humanistin pitää tietää kauppatieteistä?

Ei välttämättä tarvitse tietää mitään, kunhan lyöttäytyy jonkun kauppatieteilijän seuraan. Ehkä sen, että kaupallisuus ei välttämättä ole aina epärehellistä. Kysyn aina, että rupesiko Pavarotti laulamaan huonommin siinä vaiheessa, kun hänen levynsä alkoivat myydä hyvin.

Oletko hullu professori?

En ole. Tässä työssä voisi kyllä olla hyödyllistä olla hiukan hullu, kun pitää katsoa asioita laatikon ulkopuolelta.

Innovaatiot ovat alaasi. Mikä on paras keino innovoida?

Se, että ottaa korin kaljaa. Uskon, että kun on eri taustaisia ihmisiä saman ongelman äärellä, niin siitä se lähtee. Suomessa mennään liikaa insinöörimaailman kautta. Joskus joku eläkeläismummo voi esittää oikealla hetkellä oikean kysymyksen ja sillä homma ratkeaa.

Juoksen itse maratoneja. Lenkillä syntyy parhaat ideat ajan kanssa. Toinen on se jos lähtee matkalle vaikka Taiwaniin pomon kanssa ja istuu 15 tuntia kylki kyljessä reissulla, niin ei ole muuta tekemistä eikä pääse karkuun. Tosin business-luokassa innovoisi vielä paremmin.

Oletko tavannut ihmistä, joka ei kykene yhteenkään omaperäiseen ajatukseen?

En usko, että sellaisia on. Lapsena kaikki ovat luovia, sitten tapahtuu jotain, ihmiset hakataan johonkin muottiin.

Mielipiteesi käsitteestä innovaatioyhteiskunta?

Suomessa menee aina vähän yli. Ollaan yhden asian liike. Kaikki on nyt innovaatiota, ennen kaikki oli teknologiaa. Ei kaikkien tarvitse olla innovaattoreita. Kaikista ei vain ole siihen.

Teksti: Konsta Weber

Kuva: Lauri Hannus