09.12.2010

Hymytyttöpatsas Tarja Haloselle

  • Soili Keskisen mielestä lasten kasvattaminen on vaikeampaa kuin professorin työ.

Kasvatustieteen professori Soili Keskisen mielestä pojalle kannattaa antaa lahjaksi nukke.

Kasvatustieteen professori Soili Keskinen, mikä on lempijuomasi ja missä joit sitä viimeksi?

Lempijuomani on samppanja. Olen minä sitä tänäkin syksynä jossain juonut, mutta en nyt muista missä. Tulin juuri Helsingistä luennoimasta ja junassa tuli jano, joten myös tämä valkoviini toimii.

Mikä juoma lähin kollegasi olisi?

Professori Marjaana Soininen olisi juuri samppanja. Hän osaa nauttia elämästä ja on esteetikko.

Minkä ikäisenä nuori saa juoda ensimmäiset humalansa?

Kun on täysijärkinen. Jos humalajuominen yleensä on edes tarpeellista.

Elokuvassa Prinsessa mielisairaan päähenkilön ei anneta uskoa, että hän on prinsessa. Jos ihmisellä on harha, että hän on esimerkiksi koira, miksei hän saa käyttäytyä kuin koira, jos on silloin onnellinen?

Uskon, että ihminen menettää paljon, jos hän kuvittelee olevansa koira. Esimerkiksi työnhaku ja elämänkumppanin löytäminen voivat osoittautua hankaliksi tehtäviksi koirana.

Onko lasten kasvattaminen vaikeaa?

Kyllä, minun mielestäni se on vaikeaa. Olen ollut Turun yliopistossa töissä vuodesta 1975 alkaen, ja esimerkiksi nyt johdan yhdeksi laitokseksi yhdistyneitä Rauman ja Turun opettajankoulutuslaitoksia. Yhdistymisessä on ollut paljon hankaluuksia. Silti kolmen lapsen kasvattaminen on ollut vaikeinta mitä olen tehnyt. Se johtuu siitä, että äitiydessä asettaa itselleen hyvin korkeat tavoitteet ja potee virheistään valtavaa syyllisyyttä. Enkä minä silti koe epäonnistuneeni.

Sopivatko kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä lapsen kasvattajiksi?

Sopivat. Haasteet voivat ympäröivän maailman vuoksi olla keskimääräistä kovemmat, mutta edellytykset heillä on varmasti.

Missä iässä lapselle on syytä kertoa, ettei joulupukkia ole olemassa?

Siinä vaiheessa kun lapsi itse ilmaisee epäilyksensä. Ei ole mitään haittaa, vaikka lapsi uskoisi joulupukkiin vielä 8-vuotiaana.

Onko perheen ainut lapsi aina hemmoteltu?

Siinä voi olla perää. Kiinassa on tehty tutkimuksia, joiden mukaan perheen ainokaiset ovat vähän itsekeskeisempiä kuin lapset, joilla on sisaruksia. Vaikutukset eivät kuitenkaan ole pelkästään kielteisiä. Ainokaiset ja esikoiset ovat myös verbaalisesti taitavampia ja heillä on jopa korkeampi älykkyysosamäärä, sillä vanhemmat puhuvat heille enemmän.

Olet tutkinut uran ja perheen yhteensovittamista. Minkä ikäisenä lapsen voi laittaa päivähoitoon?

Olen itse tässä huono esimerkki. Sain yliopistolta viran juuri kun esikoiseni syntyi. Hän aloitti päivähoidossa neljän kuukauden ikäisenä ja minä kävin luentojen välillä imettämässä häntä. Jos perheen taloudellinen tilanne sallii, olisi ihanteellista, että lapsi saisi olla kotona 1,5–2 vuoden ikäiseksi, eli kunnes hän osaa ilmaista itseään ja kertoa tarpeistaan. Tämä aika ei ole vielä äidin urakehityksenkään kannalta katastrofi – ainakaan jos isä pitää myös vanhempainvapaata.

Olet tutkinut lasten kasvattamista tytöiksi ja pojiksi. Kannattaisiko sukulaispojalle ostaa joululahjaksi nukke?

Joululahjaksi kannattaa ostaa jotain, mitä lapsi on itse toivonut, mutta vaikkapa tuliaisiksi pikkupojalle kannattaa ilman muuta tuoda nukke.

Kenelle suomalaiselle antaisit hymypoika- tai hymytyttöpatsaan näin itsenäisyyspäivän korvalla?

Tarja Haloselle koska hän on Suomen ensimmäinen naispresidentti. Hän on tehnyt hienon uran ja on kansainvälisestikin arvostettu. Hän on myös tuonut inhimillistä puoltaan esiin kissoineen ja vatsatanssiharrastuksineen – eikä se ole vähentänyt pätkääkään presidentti-instituution uskottavuutta.

Teksti: ANNA-ELINA MATILAINEN

Kuva: LAURI HANNUS