10.09.2009

Jallu – ystävyyden juoma

Teksti:
Heikki Isotalo
Kuvat:
Turun ylioppilaslehti
  • Kaktus (vas.) ja Jallua

Alkon käynnistettyä toimintansa vuonna 1932 se lanseerasi laajan konjakkivalikoimansa rinnalle oman leikatun konjakkinsa.

Syntyneelle juomalle ehdotettiin Alkon työntekijöille suunnatussa nimikilpailussa nimeksi muun muassa Nektaria, Kiwaa, Herkkua, Reimaa, Presidenttiä, Konjaketta sekä Konjakkileikettä. Kilpailun voittajaksi nousi kuitenkin Jaloviina.

Niin nimi kuin itse tuotekin on pysynyt Alkon valikoimassa näihin päiviin saakka. Sekä yhden että kolmen tähden variantit ovat säilyttäneet vahvan suosionsa läpi janoiset vuosikymmenet.

Jallu ei ole siis kadonnut vieläkään kansan huulilta, mikä olikin yksi syistä miksi Veera Marjamaa päätyi kirjoittamaan kansatieteen gradunsa aiheesta.

"Kriteerinä oli lähinnä se, että se on kaikkien ulottuvilla oleva asia, ja nykypäivää."

Marjamaa pyrkii gradussaan kumoamaan myytin väkevien juomien samankaltaisuudesta, eli "viina kuin viina" -ajattelun.

"Tuntuu, että se ei toimi niiden ihmisten parissa, jotka juovat Jaloviinaa. Lähdin selvittämään mistä on kyse. Mikä on juoma joka on säilynyt niin pitkään, esimerkiksi Alkon listalla alusta asti. Siinähän on idän ja lännen juomat yhdessä, työläisten ja porvarien juomat. On aika kummallinen ja ristiriitainen paketti."

On Jaloviinalle laulettu serenadejakin. Kaikki tietävät Hectorin kuuluisat säkeet "kolmen tähden jallupullosta", mutta harvempi tietää myös Reino Helismaan ylistäneen mahdollisesti Jallua laulaessaan haikeasti "kulkurin iltatähdestä".

Gradua tehdessään Marjamaankaan asenne Jallua kohtaan ei säilynyt muuttumattomana.

"Arvostus sitä kohtaan ehkä nousi. Kun kuunteli ihmisiä miten siihen suhtaudutaan, mitä historiaa se pitää mukanaan, suhtaudun ehkä vähän vakavammin kuin aikaisemmin."

Tärkeää Jallussa ei ole nautintatapa, paikka tai aika. Jallussa poikkeuksellista on sen synnyttämä yhtenäisyyden tunne, sillä kyseessä on erityisesti seurajuoma.

"Jaloviina liittyy vahvasti ystävyyteen ja ystävyyden sinetöintiin", Marjamaa tiivistää.