26.03.2009

Kampustaide: Genius ohjaa nuoruutta

Olet varmasti käynyt Turun yliopiston pääkirjastossa. Kuka esiintyy sen edessä suihkualtaassa seisovassa patsaassa, jota rehtorit ovat ylistäneet yliopiston aatteen symbolina ja vertauskuvana ikuisesta ja korkeasta pyrkimyksestä, jolle länsimaisen yliopiston koko olemassaolo rakentuu? Entä minne kyseinen Wäinö Aaltosen (1894–1966) patsas Genius ohjaa nuoruutta osoittaa?
"En tiedä. Nuori nainen siinä ainakin on", arvelee nimettömänä pysyttelevä nainen häpeillen.
Ei ole. Voitte korjata senkin Wikipediaan. Toukokuun 12. vuonna 1961 paljastettu patsas esittää kaakkoon tai etelään osoittavaa nuorta miestä, jonka takana on feminiininen henki. Rehtori T. K. Nurmelan mukaan henki oli kuiskiva, uskollinen ja ei-ihmisolento. Olento on nuorukaista ohjaava genius. Pronssipatsaan alkuperäinen nimi olikin Muusan kuiskaus – taiteiden ja tieteiden haltijattariin viitaten.
"Nuoren miehen osoittama suunta on tärkeä. Uskon sen osoittavan tiedon kulkua eteenpäin kohti päärappusia, josta nuori vie tietoa Turkuun, kansalle ja maailmalle", arvioi tutkija ja Wäinö Aaltosen museon amanuenssi Riitta Karmano.
Ehkä. Vai osoittaako se kuitenkin lahjoittajan käymän Teknillisen korkeakoulun suuntaan? Vai Kreikkaan? Tähän ei pysty vastaamaan ainakaan vappuna patsasta pesulla kunnioittava biologian ja maantieteen opiskelijoiden ainejärjestö Synopsis ry.
Teksti: Rami Kolehmainen
Kuva: Jussi Vierimaa

Turun ylioppilaslehti 6/2009 (27.3.)