16.01.2009

Lama voi lisätä kirpputorien kysyntää

Kun lama tulee, kansa ei enää ole rahoissaan ja silloin on ostettava sieltä, mistä halvalta saa. Kirpputorit hyötyvät yleensä talouden taantumista.

Kirpputorien tulevaisuutta on Turun Kirppis Center Manhattanin omistajan Janne Vähämikon mukaan vaikea ennustaa. Yleensä taloustaantuma on kuitenkin ollut hyväksi käytetyn tavaran myyjille.
"En näe, että meidän ala olisi kärsimässä. Tietenkin tilanne vaikuttaa paikkojen vuokraamiseen, jos hinnat ovat korkeat. Uskon, että asiakasmäärät tulevat nousemaan ja samalla tavaraa tuodaan enemmän. Etenkin lasten vaatteita ostetaan enemmän", hän toteaa.
Kuitenkin Vähämikon mukaan negatiivisena vaikutuksena voisi olla se, että tavaraa tulisi kirpputoreille vähemmän. Kun rahaa on vähemmän käytettävissä, ollaan tarkempia ja koitetaan säästää.
"Ihmiset käyttäisivät kenkänsä niin loppuun, ettei niitä voisi tuoda edes myyntiin", hän pohtii.

UFF-myymälöihin tavarat tulevat lahjoituksina. Lahjoitusten määrä on UFF:n viestinnän suunnittelijan Minna Auravuon mukaan kasvanut.
"Tähän aikaan vuodesta on aika hiljaista. Kuitenkin lama-aikaan myydään hyvin, koska ihmiset haluavat säästää", hän toteaa.
"1990-luvulla toiminta oli meillä pienempää. Nyt tavaramäärä on kasvanut joka vuosi. Kyllä meillä on selvä kasvu viime vuodesta. Myös keräyspisteitä on enemmän", hän muistuttaa.
Halpaketjujen suosio ei ole Auravuon mielestä hyvä asia. Neuvoksi kuluttajalle hän antaa, että ihmisten olisi laman alla hyvä kiinnittää huomiota vaatteiden kestävyyteen.
"Naiset ostavat enemmän kuin miehet ja naistenvaatteita menee eniten. Ympäristön kannalta olisi tietyllä tavalla hyvä, että naiset ottaisivat mallia miehistä", Auravuo antaa neuvoksi.
Esimerkiksi Marimekko on hänen mukaansa usein käyttökelpoinen pitkän kestävyytensä puolesta.
"Meille tulee aika paljon sellaista, mikä ei ole enää käyttökelpoista ja ehjää eli lumppua. Se aiheuttaa meille kustannuksia", Auravuo harmittelee.
Teksti: Tanja Kröger
Kuva: Jani Sipilä
Turun ylioppilaslehti 1/2009 (16.1.)