25.09.2009

Missä olet Ewert Kupianen?

  • Ewert Kupiaisen kaksoisolento Tylkkärissä vuonna 1957.

Mustaan Eden-hattuun ja samanväriseen ulsteriin pukeutunut Ewert Kupiainen marssi vuonna 1957 Turun ylioppilaslehden toimitukseen ja haukkui pystyyn Turun yliopiston yliopistoelämän, ja etenkin yliopiston "ylioppilastytöt". Tilityksen pohjalta julkaistun lehtijutun (27.2.1957) ohella julkaistiin kuva Ewertin kaksoisolennosta – itse Kupiaista ei ole tiettävästi koskaan saatu ikuistettua filmille.

Kupiaisen elämän varhaisvaiheet tunnetaan heikosti. Ilmeisesti vuonna 1930 syntynyt Kupiainen oli ennen yliopistolle kirjautumista ehtinyt toimia ainakin kansakoulunopettajana. Ensimmäinen varma havainto Kupiaisesta on vuodelta 1954, jolloin Ewert ilmoittautui Turun yliopiston Savo-Karjalaisen kerhon seniorijuhlaan. Seuraavina vuosina Ewert ilmottautui kyllä innokkaasti tentteihin, mutta ei koskaan saapunut itse tenttipaikoille.

Ewert ilmoitettiin alkuvuodesta 1958 julkistettuun Viikkosanomien Suosituin suomalainen kilpailuun, jossa hän ylsi noin 50. sijalle. Saman vuoden heinäkuussa oli Kupiainen myös mukana Lapissa sijaitsevan Kevon tutkimusaseman vihkiäistilaisuudessa. Vihkiäistilaisuuden vieraskirjan ensimmäisenä nimenä komeili Urho Kekkonen, sijalla 27 Ewert Kupiainen.

Seuraavat kaksi vuosikymmentä Kupiainen eli ilmeisesti hiljaiseloa, mutta vuonna 1977 kokivat monet yllätyksen. Ewert Kupiainen valmistui germaanisen filosofian maisteriksi! Promoottori Väinö Hovi ei kuitenkaan suostunut allekirjoittamaan Kupiaisen maisterinpapereita promootiotilaisuudessa.

Valmistuminen ei missään nimessä tarkoittanut Kupiasen katoamista yliopistolta.

Kupiaisen arvo yliopistoväen keskuudessa oli selkeästikin nousussa, sillä yliopiston henkilökunta vietti ensimmäistä kertaa "Ewertin ehtoot" -kevätjuhlaa vuonna 1981. Jokavuotinen juhlaperinne katkesi vuonna 1992, mutta se herätettiin vuonna 2000 uudelleen henkiin.

Kupiainen harrasti 1990-luvulla ainakin suunnistusta, sillä Yliopistoliikunta-palstalla mainittiin Ewert Kupiaisen osallistuneen Turku-Rasteihin. Kupiainen ilmeisesti ansioitui korpiurheilun saralla, sillä vuonna 2000 nimitti Turun yliopiston metsäliikuntatieteellinen tiedekunta Ewert Kupiaisen tiedekunnan kunniatohtoriksi, honoris ciusa.

Kupiainen ei ole levännyt tälläkään vuosituhannella laakereillansa. Vuonna 2008 nimimerkki "E. Kupiainen" kirjoitti Turun ylioppilaslehteen (28.3.) kommentin yliopiston ydintehtävistä, jossa korostettiin tieteellisen perustutkimuksen tärkeyttä.

Kupiainen on pysynyt myös ajan hermoilla: Ewert Kupiaisella on nykyään oma Facebook-profiili. Kupiainen ei hyväksynyt toimittajan lähettämää kaveripyyntöä. Lieneekö kenties syynä syvä ylenkatse Turun ylioppilaselämää kohtaan?

Teksti: Heikki Isotalo

Kuvat: Turun ylioppilaslehden arkisto