13.11.2009

Nestorit lauteilla ja alasti uimisen ihanuus

  • Iskerin uimahallissa aiotaan kokeilla uima-asupakkoa, jotta useampi uimari uskaltautuisi altaaseen.

Urheilulääkäri on määrännyt kipeytyneen reiteni palauttamiseen uintia, joten suuntaan muiden kummasteluista huolimatta kohti Iskeriä. Jostain syystä vanhan ajan tyyliin miesten ja naisten vuoroihin jaettu uimahalli herättää ihmisissä kauhukuvia tuijottavista pervoista ja vanhuksista riippuvine ja repsottavine sukupuolielimineen. Suomalaisetko muka sinut alastomuutensa kanssa?

Astun ennakkoluulottomasti sisään, mutta epäilen jokaisella ovella astuvani alasti yleiseen uimahalliin tai pamahtavani munasillani Assarin lounasruuhkaan, vaikka kello on jo kuusi. Suihkussa kaikki on onneksi hyvin, eikä nurkissa näy epäilyttäviä runkkareita.

Saunassa tehdään kohteliaasti tilaa ja löylynheitosta sovitaan demokraattisesti puolen kauhan tarkkuudella. Menossa on juttu erään konkarin naisseikkailuista Kuubassa. Toisessa nurkassa pari tutkijaa sanailee epäilevin mielin konsortion hyödyistä. Kansan ääni alalauteelta yrittää osallistua keskusteluun ja syytellä Helsingin herroja, mutta joutuu vaikenemaan liukaskielisten tutkijoiden rinnalla. Jossain vaiheessa keskustelu kääntyy tuppeensahattuihin lautoihin. Katson parhaaksi poistua vilvoittelemaan.

Altaan reunalla pelko tahattomasta itsensäpaljastamisesta on kaikonnut. Altaassa ui miehiä sekä uimahousuissa että ilman. Lasit ainoana asusteenani tunnen oloni erityisen alastomaksi. Hyppään veden alle turvaan. Turkoosinvihreä kaakelointi tummentaa vettä miellyttävästi ja tuntuu kuin sukeltaisiin Tove Janssonin värittämään muumien mereen. Joka puolelta esteettömästi hivelevä vesi lisää mökkiuinnin tuntua.

Puolen tunnin jälkeen on aika palata saunaan ja vaalirahat ovat edelleen asialistalla. Keskustelu kuitenkin päättyy, kun löylynheittäjä tokaisee: "Saatana, että Suomi on köyhä maa. Joudutaan revittelemään Vanhasen toilailuilla. Italialla on sentään Berlusconi", ja poistuu suihkuun.

Suurin osa kanssasaunojista harmittelee edessä olevaa remonttia.

"Olen käynyt täällä lähes viikottain jo 30 vuotta", eräskin viisikymppinen uimari toteaa. "Ei muualta löydy samanlaista tunnelmaa."

Remontti on siis vakikävijälle iso asia. Turun uimahallitilannetta kurjistaa entisestään jo käynnissä oleva Impivaaran hallin remontti.

Noin vuoden kuluttua alkavan remontin kestosta ei ole vielä tarkkaa tietoa, kuten ei sen tuloksestakaan. Jopa hallin muuttamista kahdelle sukupuolelle samanaikaisesti sopivaksi on väläytelty.

"Joidenkin seinien takana on kuulema vielä tilaa, jota voitaisiin ottaa käyttöön", valvoja Mikko Metsäniemi kertoo.

Museoviraston suojelukohteelle ei voi kuitenkaan tehdä mitä tahansa.

Mutta remontti ei ole ainoa asia, joka uhkaa hallin perinteitä. Metsäniemen mukaan ensi vuoden puolella aiotaan kokeilla uimapukupakkoa.

"Koetamme tällä saada lisää asiakkaita opiskelijoista ja varsinkin vaihto-opiskelijoista, joiden on vaikea ymmärtää alasti uimista."

Saunojilta ei irtoa kommenttia uimapukupakosta, mutta kassalla asioiva herra jakaa mielipiteensä kysyjälle auliisti:

"Parempi, ettei tästä paikasta kirjoiteta enää yhtään mitään! Siinä on monella ukkomiehellä ollut selittelemistä, kun paikka on yhtäkkiä leimattu gaykansan kohtaamispaikaksi!"

Mies poistuu puhisten pukuhuoneeseen selvästi suivaantuneena Turun median tapaan käsitellä uimahallia taannoisessa artikkelissaan.

Pohdin miehen sanoja vielä seuraavalla kerralla kun astelen halliin. Vanhat herrasmiehet tekevät edelleen kohteliaasti tilaa lauteille ja jatkavat jutustelua entiseen malliin. Toisella kerralla uiminen alasti ei tunnu enää yhtä jännittävältä, mutta on siinä silti jotain erilaista. Tunnen jo epämääräistä yhteenkuuluvuutta tuntemattomaan saunaremmiin ja moikkaan pukuhuoneen äijiä lähtiessäni.

Teksti: Sampo Rouhiainen

Kuva: Marja Saleva

Jos haluat kokea alasti uimisen vapauttavan tunteen, Turun uimahalli on auki naisille: ma, pe: 13-18, ke: 13-17, 17:45-20, ja miehille: ti, to: 13-20, la: 13-18