22.10.2009

Opiskelijasta yrittäjäksi

  • Turun yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijoiden toivotaan tiivistävän yhteistyötä Turun kauppakorkeakoulun kanssa.

Boost Turku järjesti tiistaina 6. lokakuuta opiskelijoita yrittäjyyteen kannustavan tapahtumasarjan avaustapahtuman, Boost Turku Kick-offin.

Boost Turku on Turun yliopiston, Turun Kauppakorkeakoulun sekä Åbo Akademin opiskelijoiden yhdessä vetämä yrittäjyyttä tukeva hanke, jonka toiminta saa alkunsa Turussa kolmella aloitteleville yrittäjille suunnatulla tapahtumalla.

Kick-offissa puheenvuoron yrittäjyyden eri puolista pitivät Neoxen Systemsin toimitusjohtaja Esa Tervo ja Mediatalo Opiskelupaikan toimitusjohtaja Lasse Leponiemi. Videolähetyksen välityksellä oman kommenttinsa antoi myös innovaatio- ja yrityskehityksen professori Antti Paasio.

"Yrittäjyyden tutkimus on korkeatasoista ja akateemista, mutta samalla 'tekemisen tiedettä'", Paasio ynnäsi videoruudulta käsin.

Tekemiseen keskittyy myös Boost-Turku. Kick-off tapahtumassa opiskelijat saivat kerääntyä työpajoihin keskustelemaan hautuneista yritysideoista ja luomaan samalla yrittäjyyden kannalta tärkeitä verkostoja.

Kick-offiin otti osaa noin puolisen sataa yrittäjyydestä kiinnostunutta kaikista kolmesta mukana olleesta yliopistosta. Myös vaihto-opiskelijat olivat vahvasti edustettuina. Tapahtumaa kiiteltiin onnistumisesta sekä osanottajien että järjestävän tahon puolesta.

Kick-offia seurasi rennompi 13. lokakuuta panimoravintola Koulussa pidetty Boost Social -iltama. Tapahtumasarja huipentuu 27. lokakuuta järjestettävään Boost Pitch -tapahtumaan, jossa kilpaillaan parhaalle yritysidealle myönnettävästä rahoituksesta.

Boost Turun toiminnan ei ole suinkaan tarkoitus jäädä tähän. Boost Turusta on tarkoitus tulla vakituinen foorumi yrittäjiksi haluaville opiskelijoille, ja toiminnan volyymiä pyritään jatkossa kasvattamaan.

"Kolme yliopistoa on mukana, mutta opiskelijat vievät pääasiassa eteenpäin", Boost Turussa vaikuttava, itsekin yrittäjänä toimiva Vesa Nieminen kommentoi. Toistaiseksi vain kauppakorkeakoulusta on tullut konkreettista apua.

"Toivottavaa on, että myös Turun yliopisto ja Åbo Akademi tulevat mukaan kunnolla", Nieminen kommentoi toiveikkaaseen sävyyn.

Nieminen pitää yrittäjyyttä aivan liian vähän yliopistoissa esillä pidettynä mahdollisuutena. Nieminenkään ei halua tuputtaa yrittäjyyttä varauksetta jokaiselle.

"Tarjotaan ihmisille mahdollisuutta miettiä vaihtoehtoa. Kyse ei ole aivopesusta", Nieminen toteaa.

Yliopisto-opiskelijoissa piilee Niemisen mukaan potentiaalia yrittäjiksi, sillä nimenomaan yliopistossa ihmisiä kannustetaan luovaan ajatteluun. Yritys ei vaadi enää varsinaista tuotantoa, vaan pelkkä informaation käsittely voi olla kannattavaa.

"Yrityksen perustaminen ei vaadi muuta kuin liikeidean, joka voi pohjautua johonkin aikaisempaankin", Nieminen selventää.

Teksti: Heikki Isotalo

Kuvat: Dennis Despair