28.10.2010

Professori tykkää paikoista

  • Maantieteen professori Jussi Jauhiaisen mukaan kaikki autot voisi vetää maan alle.

Maantieteen professori Jussi Jauhiaisen mukaan pussikalja on osa kaupunkikulttuuria.

Maantieteen professori Jussi Jauhiainen, mikä on lempijuomasi?

Täällä Proffassa vehnäolut. Maantieteilijän juoma valikoituu aina paikan mukaan. Jossain keskieurooppalaisen baarin terassilla joisin punaviiniä ja itäeurooppalaisessa baarissa kylmää vodkaa. Juuri nyt tämä vehnäolut, tosin tämäkin on ulkomainen tuote, kotimainen sopisi tänne paremmin.

Millainen juoma lähin professorikollegasi olisi?

Lähin on professori Jukka Käyhkö. Hän olisi raikas, nuorehko, hieman hapokas pohjoisargentiinalainen San Juanin alueelta tuleva valkoviini.

Miten sosiaalinen media ja maantiede limittyvät toisiinsa?

Pidän sosiaalista mediaa erittäin tärkeänä. Facebookin maantiede ensinnäkin linkittää ihmisiä yli maantieteellisten kitkojen, FB:stä itsestään tulee paikka. Toiseksi yliopistolla pitäisi käyttää uusia medioita opetuksessa. Itse käytän YouTubea luennoillani ja etsin sieltä materiaalia. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille näytin klipin, jossa kaksivuotias lapsi osoittaa kartalta jonkin maan, kun vanhemmat sanovat sen nimen. Kerroin opiskelijoille, että jos kaksivuotias lapsikin osaa tuon, niin 20-vuotiaiden pitää osata jotain muuta.

Millaisella kaupunkitaideteoksella lähtisit ratkaisemaan rantojen miesten uudelleen sijoittamista vuodeksi 2011?

Ei heitä rannoilta varmaan tarvitse mihinkään häätää. Tarttuisin ongelmaan ehkä niin, että tekisin suuren kaljapullopelastusrenkaan, eli suuren muovisen pullon, jonka voisi heittää pelastusrenkaaksi jokeen tippuneelle kaverille, sen heittäminen kävisi varmaan luontevasti.

Mikä on maantieteellisesti paras paikka Turussa pussikaljan juomiseen?

Riippuu vuodenajasta. Suosittelen kesää. Vartiovuori varmaankin, Uudenmaankadulta portaat ylös, ei ihan siihen rakennusten viereen vaan lähelle kalliota, josta näkee kaupungin yli. Ei kuitenkaan liian lähelle kalliota, siitä voi tipahtaa. Pussikalja on kuitenkin kaupunkikulttuuria, eli ei kannata mennä metsään sitä juomaan.

Mitä Turun keskustassa pitäisi kehittää, että siitä tulisi talousmaantieteellisesti toimivampi?

Pitäisi olla niin, että siellä kävellään, torilta jokirantaan pitäisi olla jalankulkualuetta. Vilskettä ja vilinää, ei ihmiset tule ostamaan keskustasta maitoa ja makkaraa. Sinne tullaan istuskelemaan ja viihtymään julkiseen kaupunkitilaan. Kahviloita ja soitto soimaan.

Mitä mieltä olet keskusteluissa maan alle painuneesta toriparkista?

Autolla ei tarvitse tulla ydinkeskustaan, auton voisi jättää jonkun matkan päähän, en näe tarvetta toriparkille. Voisi tietty vetää kaikki autot maan alle.

Kerro viikon huono professorivitsi?

Olipa kerran professori, joka meni töihin.

Mikä on suosikkipaikkasi maailmassa?

Koti. Se voi olla monessa paikkaa. Ihminen on nykyään liikkuvainen ja koti kulkee hänen mukanaan. Ennen oli erikoista ajatella, että koti voisi olla monessa paikassa. Kodinrakentaminen kuuluu ihmisyyteen. Jos ihmisellä on koti, hän pärjää missä vain.

Professori Kaisa Häkkisen kysymys: Päätitkö jo nuorena, että sinusta tulee professori?

En. Olin kyllä jo nuorena kiinnostunut paikoista. Paikat voivat olla mitä vaan, pöydän kulma on paikka tai maa tai kaupunki.

Teksti: KONSTA WEBER

Kuva: LAURI HANNUS