26.03.2009

Taantuma vaikeuttaa opiskelijan kesätyönsaantia

Suomessa koettu irtisanomisten ja lomautusten aalto vaikuttaa myös opiskelijoiden kesätyönsaantiin. Mitä jos edes aikaisemmilta kesiltä tuttu yritys ei suostu tarjoamaan työtä taantuman seurauksena?

Taantuma on kiihtynyt entisestään kuluneen kevään aikana, mikä on näkynyt tuotannon laskuna niin isoissa kuin pienissä yrityksissä ympäri Suomea. Nokia ilmoitti helmikuussa lakkauttavansa Jyväskylän toimipisteensä ja lomauttavansa jopa kolmanneksen Salon tehtaan työntekijöistä. Tämä on paha takaisku opiskelijoille, sillä Nokia on ollut yksi suurimmista kesätyön tarjoajista Turun seudulla.
Kesätyöhaun käydessä kiivaimmillaan myös opiskelija kohtaa taantuman vaikutuksen työpaikkoihin. Työtä hakiessa voi lopputuloksena olla katkera pettymys, kun välttämättä hätävaraksi suunniteltu entinen työnantaja ei edes suostu palkkaamaan opiskelijaa.
Turun yritykset pystyvät tarjoamaan rajallisen määrän kesätyöpaikkoja, jotka kaupungin suuren opiskelijamäärän vuoksi ovat jo valmiiksi kovan kilpailun kohteena. Nuoremmat opiskelijat eivät usein edes pyri saamaan oman alansa töitä tai harjoittelupaikkaa vaan tyytyvät mihin tahansa tehtävään pärjätäkseen kesän. Nyt kun päälle lisätään vielä taantuman aiheuttama kesätöiden katoaminen, onko seurauksena kenties velaksi eläminen tai joukkopako takaisin vanhempien huomaan?

Turun akateemisten rekrytointipalveluiden johtavan suunnittelijan Erkki Härkösen mukaan tilanne ei kesätöiden suhteen ole paras mahdollinen muttei myöskään täysin toivoton.
"Tilanne näytti itse asiassa pitkään kohtalaisen hyvältä. Viime viikkojen aikana tapahtui kuitenkin suuri muutos huonompaan, kun esimerkiksi Nokia joutui perumaan jo sovitut kesätyöt Salossa."
Työllistyminen tällaisella hetkellä on ongelmallista, sillä työnantaja ei saa palkata kesätyöntekijöitä tai harjoittelijoita, jos käynnissä on lomautuksia tai irtisanomisia koskevat yt-neuvottelut.

Sama tilanne on myös valmistumisvaiheessa olevilla opiskelijoilla. Rekrytointipalveluiden tarjoamassa urasuunnittelussa on Härkösen mukaan nähtävissä keskusteluiden muuttuminen synkempiin teemoihin.
"Tämä tapahtui jo viime syksynä, jolloin taloustilanne alkoi heiketä. Opiskelijat miettivät yhä useammin, pitäisikö valmistumista lykätä ja lukea kenties tutkintoon vielä ylimääräinen sivuaine". Yleensä samaan aikaan tapahtuva työnhaku vaikeutuu kuitenkin huomattavasti, jos hakijalla ei vielä ole esittää tutkintotodistusta.
Härkönen kuitenkin muistuttaa, että oli taloussuhdanne mikä tahansa, on oma osaaminen pidettävä ajan tasalla ja työmarkkinakelpoisena. Nykypäivänä ei ole mahdollista valita "turvallista" työnantajaa, joka tarjoaa varman työpaikan eläkeikään saakka, vaan tämän turvan luo työntekijä itse osaamisellaan.
Kesätöiden suhteen Härkönen valaa vielä uskoa opiskelijoihin. Työnhaku ei ole milloinkaan helppo prosessi ja siihen on valmistuttava aina huolella. Lisäksi tämän hetkisen tilanteen vuoksi vaivaa täytyy nähdä moninkertaisesti. Hän muistuttaa myös, että näkyvät työpaikat ovat vain pieni osa tarjolla olevista paikoista. Onkin tärkeää käyttää omaa verkostoitumistaan – ystäviä, sukulaisia ja entisiä työnantajia – ja pyrittävä löytämään ne työpaikat, jotka jäävät näkyvän lehti- ja netti-ilmoittelun ulkopuolelle.

Teksti: Pekka Seppälä
Kuva: sxc

Vastavalmistuneelta vaaditaan nyt joustavuutta

Taantuma on asettanut vastavalmistuneille kovan pähkinän purtavaksi: jo ennestään hankala työllistyminen on nyt entistä haasteellisempaa. Tilanne ei kuitenkaan ole yhtä huono kaikilla aloilla.
"Eniten työllistymiseen vaikuttaa se, miten paljon omalta alalta löytyy töitä ja miten paljon on valmis joustamaan muiden hommien suuntaan. Esimerkiksi markkinointiin liittyvät työt eivät nyt vedä, mutta it-alan hommia on käsittääkseni hyvinkin tarjolla.", Academic Workin konsulttipäällikkö Kristina Hakala muistuttaa.
Hakala kehottaa vastavalmistuneita katsomaan rohkeasti oman alan ulkopuolelle.
"Usein pelätään, että muun alan hommat eivät näytä hyvältä cv:ssä, mutta kaikki työkokemus on plussaa. Se osoittaa, että henkilö on valmis tekemään muutakin kuin unelmatöitään."

Hakalan mukaan töiden löytäminen ei ole tällä hetkellä mitenkään mahdotonta, vaikka siinä onnistuminen vaatiikin todennäköisesti huomattavasti useamman yrityksen kuin aiemmin.
"Ei saa lannistua, vaikkei heti tärppäisikään. Nyt pitää olla työnhakuprosessissa tavallistakin kärsivällisempi ja luottaa itseensä. Hakemuksiin kannattaa panostaa ja perustella, miksi sopisi juuri tähän työpaikkaan."
Lisäksi Hakala muistuttaa, että tilanne saattaa helpottaa lähikuukausina jonkin verran. Työmarkkinat ovat olleet alkuvuoden odottavassa tilassa ja epävarmuuden takia ratkaisuja tehdään myöhään.
"Uskon, että tilanne tulee jossain määrin muuttumaan piankin, koska yritykset tarvitsevat työvoimaa. Monet odottavat alkuvuoden, että mikä tilanne oikein on ja saattavat palkata esimerkiksi kesätyöntekijöitä vasta huhtikuussa."

Ja jos työpaikkoja ei näytä aukeavan sittenkään, niin aina voi harkita valmistumisen viivästyttämistä.
"Sitä voi harkita, jos ei halua joustaa alastaan ja työpaikkavaatimuksistaan. Silloin yksi mahdollisuus on hankkia osa-aikainen työ opiskelujen rinnalle ja katsoa, miten sen kautta saisi töitä. Valmistuneille löytyy kyllä töitä, jos he eivät katso vain yhtä tietyntyyppistä työpaikkaa."

Teksti: Lari Vesander
Turun ylioppilaslehti 6/2009 (27.3.)